Φυτοφάρμακα: Πιο κοντά στη μείωση της χρήσης τους η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει μια βάση δεδομένων στην οποία παρουσίαζε τις μεθόδους «ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας». 

Μέσα στους κύριους στόχους της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» είναι μεταξύ άλλων και η κατά 50% μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων έως το 2030.

Ο έλεγχος των παθογόνων που βλάπτουν τις καλλιέργειες και τα φυτά είναι απαραίτητος για την επισιτιστική ασφάλεια και προκειμένου οι γεωργοί να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα από την παραγωγή. 

Πρέπει ωστόσο να γίνεται με ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. 

Η προσέγγιση αυτή, που προκρίνει τη χρήση φυσικών μεθόδων, όπου είναι δυνατόν, και τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων ως έσχατη λύση, ονομάζεται ολοκληρωμένη φυτοπροστασία.

Στη βάση δεδομένων περιλαμβάνονται περίπου 1.300 παραδείγματα πρακτικών, τεχνικών και τεχνολογιών, όπως η αμειψισπορά και η ισορροπημένη λίπανση, η παρακολούθηση των επιβλαβών οργανισμών, η στοχευμένη και μειωμένη εφαρμογή και, το σημαντικότερο, η προτίμηση για μη χημικές μεθόδους φυτοπροστασίας. 

Περιλαμβάνει επιπλέον επίσης 273 ειδικές ανά καλλιέργεια κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες εκπόνησαν οι εθνικές αρχές και δημόσιοι φορείς των κρατών μελών.

Πιο κοντά στη μείωση της χρήσης Φυτοφαρμάκων

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή, από το 2020 καταγράφεται μείωση φυτοφαρμάκτων κατά 6% και συνολική μείωση 33% από την περίοδο 2015-2017.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στην ΕΕ, ενώ σημειώθηκε αύξηση 5% από το 2020 έως το 2021, παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει συνολική μείωση 21% από την περίοδο 2015-2017. 

Επιπλέον, οι συνολικές πτωτικές τάσεις που καταγράφηκαν τα πρώτα 4 χρόνια δείχνουν ότι και οι δύο στόχοι «Από το αγρόκτημα στο πιάτο (Farm to Fork)» είναι επιτεύξιμοι έως το 2030. 

Όπως αναγράφονται στα ίδια στοιχεία, μέχρι το 2021 παρατηρήθηκε μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων κατά 33% και μείωση της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων κατά 21% σε επίπεδο ΕΕ.

Τέλος, η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες, παρόλο που η Ένωση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων μείωσης κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου των χημικών και των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030, πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Η χώρα μας έχει δεσμευτεί να επιτύχει τον στόχο της μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030. 

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έχουν ληφθεί μέτρα όπως:

* Η επιβολή αυστηρότερων κανονισμών για τη χρήση φυτοφαρμάκων.

* Η παροχή οικονομικών κινήτρων στους αγρότες που μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων.

* Η προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, η χρήση φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 10% κατά την περίοδο 2015-2020, ωστόσο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί περισσότερα φυτοφάρμακα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Για την τελική επίτευξη του παραπάνω στόχου, έχει εξεταστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων όπως:

* Η ανάπτυξη και διάδοση νέων, πιο αποτελεσματικών και λιγότερο επιβλαβών φυτοφαρμάκων.

* Η ενίσχυση της εκπαίδευσης των αγροτών στις βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας.

* Η βελτίωση της παρακολούθησης της χρήσης φυτοφαρμάκων.

* Η προώθηση της κατανάλωσης προϊόντων που παράγονται με βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας.

Η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων είναι μια σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά είναι μια απαραίτητη πρόκληση για την προστασία της υγείας του ανθρώπου, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
 

Δείτε ΕΔΩ το ενημερωτικό υλικό της ΕΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις