Σιτάρι: Προς τα επάνω η τιμή λόγω εχθροπραξιών στη Μαύρη Θάλασσα

Οι εντεινόμενες εχθροπραξίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στη βασική θαλάσσια οδό της Μαύρης Θάλασσας, έχουν προκαλέσει αναταράξεις στην τιμή του σιταριού στις αγορές εμπορευμάτων. 

Τόσο η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συμφωνία για τα Σιτηρά όσο και οι επιθέσεις σε τέσσερα ταχύπλοα με ουκρανούς στρατιώτες στη Μαύρη Θάλασσα αποτέλεσαν κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Αυτά και άλλα γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο να αυξηθούν μέχρι και 0,7% μετά από απώλειες 6% τις τελευταίες ημέρες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού αναφοράς εξακολουθούν, πάντως, να είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, χάρη στις μεγάλες συγκομιδές σε ορισμένες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου.

Στις 30 Αυγούστου 2022 η τιμή του σιταριού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο ήταν στα 8,2 δολ./μπούσελ, ενώ χθες 29 Αυγούστου 2023 «έκλεισε» στα 6 δολάρια/μπούσελ.

Ανησυχία για τις εξελίξεις

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στα σιτηρά με κομμένη την ανάσα καθώς πυροδοτούνται νέοι φόβοι για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε το προηγούμενο Σάββατο τη Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας και να επιτρέψει την ασφαλή τους διέλευση από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετά την αποχώρηση της Μόσχας τον προηγούμενο μήνα.

Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά τον Ιούλιο περίπου 45 εκατ. τόνοι σιτηρών, σπόρων και άλλων σχετικών προϊόντων έχουν εξαχθεί μέσω εναλλακτικών οδών από την Πολωνία και τη Ρουμανία, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις