COPA COGECA: Ο αγροτικός τομέας η λύση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

«Η καλλιέργεια άνθρακα είναι μέρος της λύσης και οι αγρότες/δασονόμοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του νέου μοντέλου». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή Martin Hlaváček (Renew, 🇨🇿) σχετικά με το πλαίσιο πιστοποίησης για την απομάκρυνση του άνθρακα που υπερψηφίστηκε σε επαναληπτική συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση των COPA COGECA , υπό την ηγεσία του Τσέχου εισηγητή, η επιτροπή κατέληξε σε μια σειρά συμβιβασμών που εγγυώνται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την καλλιέργεια άνθρακα σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή δάση. 

Η εγκεκριμένη γνωμοδότηση τροποποίησε την πρόταση της Επιτροπής συμπεριλαμβάνοντας δραστηριότητες που συνδέονται με τον μετριασμό και την προσαρμογή. Το αίτημα αυτό της γεωργικής κοινότητας της ΕΕ εισακούστηκε από την επιτροπή. 

Όπως επισημαίνουν οι κεντρικές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις της Ε.Ε. με την εν λόγω ψήφιση «Θα καταστήσει δυνατή την επιβράβευση πρόσθετων περιβαλλοντικών επιδόσεων και θα διασφαλίσει τη συνέχεια των υφιστάμενων συστημάτων καλλιέργειας άνθρακα μέσω μιας απλουστευμένης διαδικασίας που δεν δημιουργεί περιττό διοικητικό φόρτο. Είναι σημαντικό να αναγνωριστούν όλες οι προσπάθειες που έχουν ήδη καταβάλει οι γεωργοί, οι δασολόγοι και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενθαρρύνοντας έτσι τη μετάβαση».

Σύμφωνα με ενημέρωση «η COPA COGECA χαιρετίζει την αναγνώριση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής, τα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη της αρπαγής της γης (τοποθετώντας τους δασολόγους και τους γεωργούς στο κέντρο του συστήματος), την αναγνώριση του ρόλου των αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και την αποσαφήνιση μιας πιο κατάλληλης βάσης για τα χαρακτηριστικά της γεωργίας άνθρακα».

Και καταλήγει «η Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία είναι αρμόδια για την πρόταση αυτή, θα πρέπει να λάβει δεόντως υπόψη της την παρούσα γνωμοδότηση ενόψει της ψηφοφορίας της στις 2 Οκτωβρίου 2023.

Βασιζόμαστε στην υποστήριξη των μελών του Κοινοβουλίου για να διασφαλίσουμε ότι ο ευρωπαϊκός τομέας της γεωργίας και της δασοκομίας μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της αποθήκευσης άνθρακα στο έδαφος και τη βιομάζα». 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις