Οι τιμές των λιπασμάτων μειώνονται ξανά στην Ευρώπη

Οι τιμές της ουρίας στην παγκόσμια αγορά συνέχισαν να πέφτουν κατά την τελευταία εβδομάδα διαπραγμάτευσης . Για τον Σεπτέμβριο, οι προσφορές στις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές είναι και πάλι 40-50 USD χαμηλότερες από τον Αύγουστο. 

Η αξία της ουρίας μειώθηκε επίσης σημαντικά στην Ευρώπη, αλλά το ασθενέστερο ευρώ και οι σχετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου απέτρεψαν μια πιο έντονη πτώση. Ωστόσο, οι τιμές της ουρίας συνέχισαν να πέφτουν στα γερμανικά λιμάνια, από 510 ευρώ/τόνο σε λίγο κάτω από 470 ευρώ/τόνο.

Η τιμή του νιτρικού ασβεστίου αμμωνίου παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη σε περίπου 360 ευρώ/τόνο. Σταθερή στα 310 ευρώ/τόνο είναι και η τιμή του υγρού λιπάσματος για το νιτρικό αμμώνιο και την ουρία.

Οι τιμές της ποτάσας, που κατέρρευσαν τον Ιούνιο, μειώθηκαν και πάλι κατά περίπου 10 ευρώ στα 320 ευρώ/τόνο. 

Το σημαντικότερο λίπασμα φωσφόρου για τους Γερμανούς αγρότες, το φωσφορικό διαμμώνιο, διαπραγματεύτηκε στα 580 ευρώ/τόνο, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά με πτώση 40 ευρώ από τις αρχές Αυγούστου.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν μειώσεις στις τιμές των λιπασμάτων στο μέλλον. 

Ο κύριος λόγος είναι ότι οι παραγωγοί δεν πιέζονται αυτή τη στιγμή να μειώσουν τις τιμές, καθώς έχουν ήδη πουλήσει σημαντικό μέρος των αποθεμάτων τους μέχρι τον Οκτώβριο.

Το πρόβλημα για τη Βουλγαρία είναι ο Διάδρομος της Μαύρης Θάλασσας

«Το πρόβλημα είναι με τον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας - σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει τρόπος να παραδοθούν τα λιπάσματα στη Βουλγαρία. Εάν αποκατασταθεί ξανά, οι τιμές θα είναι αποδεκτές. Αν δεν ανοίξει ξανά, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει. 

Είναι πιθανό ότι τα δύσκολα logistics θα αυξήσουν την τιμή των λιπασμάτων πάνω από τα επίπεδα που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο Ράντοσλαβ Χρίστοφ, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών Θρακών.

Μετά τη συγκομιδή στη χώρα μας, οι έμποροι λιπασμάτων δεν έχουν κάνει ακόμη προσφορές για τον Σεπτέμβριο στους μεγάλους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς σιτηρών, έδειξε μελέτη της «Φωνής του Αγρότη». 

Μια αναφορά στις χρηματιστηριακές τιμές δείχνει ότι στις αρχές Αυγούστου, το νιτρικό αμμώνιο αυξήθηκε σε τιμή κατά 58 BGN σε 650 BGN/τόνο σε σύγκριση με τις αρχές Ιουλίου, και το δεύτερο εξάμηνο του Αυγούστου κόστιζε 670 BGN/τόνο, όταν ήταν φυσικό. 

Το φυσικό αέριο έγινε φθηνότερο στα 59,67 BGN/MWh σε σύγκριση με 60,58 BGN/MWh στις αρχές Ιουλίου.

Ελάχιστη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο

Οι προβλέψεις της Bulgargaz είναι για αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και από σήμερα είναι περίπου 5,5% στα επίπεδα των 62,90 λέβα. 

Αυτό εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgargaz Denitsa Zlateva κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης της KEVR για να συζητηθεί η αίτηση που υπέβαλε η εταιρεία στις 10 Αυγούστου για έγκριση της τιμής για τον Σεπτέμβριο στην οποία θα πωλεί φυσικό αέριο στους τελικούς προμηθευτές και σε άτομα που έχουν εξέδωσε άδεια παραγωγής και μεταφοράς θερμικής ενέργειας. 

Η τελική πρόταση για την τιμή θα κατατεθεί την 1η Σεπτεμβρίου, αναφέρει το κέντρο Τύπου της εταιρείας.

Η Bulgargaz θα παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου για τους πελάτες της για το 2024, εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας. Η εταιρεία έχει συμβόλαιο με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και αποθέματα στην αποθήκη στο Chiren. 

Τελειώνουν επίσης οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στο πλαίσιο μιας 10ετούς σύμβασης που θα παρέχει άλλο 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. 

Η Ντενίτσα Ζλάτεβα επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στη χώρα και την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Σε τιμή κόστους 1,35 BGN/kg, η τιμή αγοράς του βουλγαρικού ηλίανθου είναι 75 BGN/kg

Η αγορά των δημητριακών είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά δύσκολη. Το σιτάρι και το κριθάρι πωλούνται σε τιμές κοντά στο κόστος. «

Ένα τεράστιο μέρος των συναδέλφων μου θα αναγκαστεί να πουλήσει με ζημία», είπε ο Ράντοσλαβ Χρίστοφ και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, έχω μέση απόδοση 585-600 κιλά/στρέμμα, σε τιμή αγοράς 38 σεντ, αυτό κάνει εισόδημα 215-220 BGN ./στρέμμα και τα έξοδά μου για το επιχειρηματικό έτος 2022/23, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών τόκων, των αποσβέσεων και των ενοικίων, είναι 270 BGN/στρέμμα. Κατά μέσο όρο για τη χώρα, η τιμή κόστους του σιταριού είναι 45 λεπτά/κιλό με τιμή αγοράς 38 λεπτά/κιλό. Η τιμή κόστους του ηλίανθου είναι 1,35 λέβα/κιλό σε τιμή 75 λέβα/κιλό."


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις