ΗΠΑ: Ανοδικά η τιμή για σόγια-καλαμπόκι

Οι τιμές της σόγιας και του καλαμποκιού στο Σικάγο αυξήθηκαν, αφού μια έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξε ότι η ξηρασία είχε προκαλέσει ζημιές στις καλλιέργειες περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά.

Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν επίσης, καθώς οι χαμηλές βροχοπτώσεις στους κύριους εξαγωγείς - Αυστραλία, Καναδάς και Αργεντινή - αύξησαν την απειλή μιας πιο στενής αγοράς τους επόμενους μήνες.

Βασικά Στοιχεία 

Τα πιο ενεργά συμβόλαια σόγιας του Chicago Board of Trade (CBOT) σημείωναν άνοδο 0,6% στα 13,73-3/4 δολάρια το μπούσελ στη 0107 GMT. Το καλαμπόκι CBOT σημείωσε άνοδο 0,3% στα 4,87-1/4 δολάρια το μπούσελ και το σιτάρι ήταν 0,2% υψηλότερα στα 6,00-1/4 δολάρια το μπούσελ.

Το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) στην εβδομαδιαία έκθεση προόδου των καλλιεργειών αξιολόγησε το 53% της αμερικανικής σογιόσπορου ως "καλή έως εξαιρετική", μειωμένο κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κάτω από το 55% που ανέμεναν κατά μέσο όρο 11 αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Reuters.

Το USDA αξιολόγησε το 53% της αμερικανικής καλλιέργειας καλαμποκιού ως "καλή έως εξαιρετική", μειωμένο κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών που ανέμεναν 54%.

Οι αξιολογήσεις "καλές έως εξαιρετικές" και για τις δύο καλλιέργειες είναι οι χαμηλότερες για αυτή την εποχή του έτους από το 2012, ένα ιστορικό έτος ξηρασίας. Ανανεώνουν τις ανησυχίες για τις αποδόσεις, ιδίως για τη σόγια, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση ανάπτυξης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο νούμερο 2 εξαγωγέας καλαμποκιού και σόγιας στον κόσμο.

Οι συνθήκες στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ προβλέπονται πιο ήπιες και πιο υγρές, γεγονός που θα περιορίσει τις πρόσθετες απώλειες των καλλιεργειών, αλλά δεν θα ανατρέψει τις ζημιές που έχουν ήδη γίνει, δήλωσε ο αναλυτής της StoneX Arlan Suderman.

Υποστήριξη για τα φασόλια σόγιας αποτέλεσαν επίσης τα στοιχεία του USDA που δείχνουν ότι οι εξαγωγείς πούλησαν 251.000 μετρικούς τόνους αμερικανικών φασολιών σε άγνωστους προορισμούς, η τελευταία από μια σειρά πωλήσεων που καταδεικνύουν ισχυρή ζήτηση.

Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας δήλωσε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ωρίμανση των σιτηρών και τη συγκομιδή στην βορειοανατολική επαρχία Heilongjiang, τον κορυφαίο παραγωγό σόγιας και καλαμποκιού της χώρας.

Σε πιο θετικά νέα για την προσφορά, η Αργεντινή θα προσπαθήσει να τονώσει τις εξαγωγές σόγιας επιτρέποντας στους φορτωτές να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από το συνάλλαγμα για να αγοράσουν φασόλια.

Στην αγορά σιταριού, το USDA ανακοίνωσε ότι η συγκομιδή στις ΗΠΑ είχε ολοκληρωθεί κατά 74% από την Κυριακή, μπροστά από τη μέση εμπορική εκτίμηση του 71%, αλλά υστερεί σε σχέση με το μέσο όρο πενταετίας του 77%.

Ενώ οι μακροπρόθεσμες προοπτικές προσφοράς μπορεί να είναι πιο σφιχτές, οι τιμές του σιταριού έχουν δεχθεί πιέσεις από τις φθηνές ρωσικές εξαγωγές.

Η ρωσική συμβουλευτική εταιρεία Sovecon αύξησε την πρόβλεψή της για τις ρωσικές εξαγωγές σε 48,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους την περίοδο 2023/24 από την προηγούμενη εκτίμησή της για 48,1 εκατομμύρια τόνους.

Οι ουκρανικές γεωργικές εξαγωγές, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 16% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο σε 4,3 εκατομμύρια τόνους, δήλωσε η ένωση γεωργικών επιχειρήσεων UCAB, παρά την αποτυχία ενός ναυτιλιακού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα, τον οποίο η Τουρκία προσπαθεί να αναβιώσει.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η έκταση χειμερινού σιταριού της χώρας για το 2024 είναι πιθανό να αυξηθεί στα 4,3 εκατομμύρια εκτάρια από περίπου 4,1 εκατομμύρια εκτάρια το 2023.

Οι εξαγωγές μαλακού σιταριού από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής κατά την περίοδο 2023/24 που ξεκίνησε τον Ιούλιο είχαν φθάσει σε 5,03 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, μειωμένες κατά 32% από 7,39 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις