Λ. Αυγενάκης: Άμεσα η καταγραφή των ζημιών στη Θεσσαλία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, χθες το βράδυ, αμέσως μόλις επέστρεψε από την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στην Ισπανία, συγκάλεσε σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης στη Θεσσαλία και τις ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία

Στη σύσκεψη μετείχαν o υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, οι Γενικοί Γραμματείς Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης,  ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο υπουργός έδωσε εντολή για κινητοποίηση όλου του μηχανισμού του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών, οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα. 

Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπ’ όψιν οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων στο επόμενο πενθήμερο. 

Εκτιμάται ότι -ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων- θα υπάρχει σαφής οριοθέτηση των ζημιών έως τις 14 Σεπτεμβρίου και άμεση ενεργοποίηση του συστήματος υποδοχής δηλώσεων. 

Στόχος είναι έως τα μέσα Οκτωβρίου να έχει συνταχθεί το ψηφιακό αρχείο των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή προκαταβολών το συντομότερο δυνατόν.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας ο υπουργός και το επιτελείο του παρέμειναν σε επικοινωνία με τοπικά στελέχη του ΕΛΓΑ, και τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥπΑΑΤ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις