Πυρκαγιές: Οι Έλληνες αγρότες αγωνίζονται να ξαναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες τους

Οι αγρότες στην Ελλάδα που έχασαν τις καλλιέργειές τους μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές λένε ότι η ανοικοδόμηση της ζωής τους θα πάρει πολλά χρόνια

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα είχαν τρομερές συνέπειες για το περιβάλλον και ολόκληρες κοινότητες. Μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο ήταν άνθρωποι που ζούσαν από την καλλιέργεια καλλιεργειών και την εκτροφή ζώων.

Η Αβάντα, κοντά στην Αλεξανδρούπολη στη βορειοανατολική Ελλάδα, ήταν το πρώτο χωριό που εκκενώθηκε και οι κάτοικοι εκεί αντιμετώπισαν μια δραματική κατάσταση.

Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου είναι πρόεδρος της κοινότητας Αβάντα Έβρου.

"Η περιοχή έχει τρεις υλοτομικούς συνεταιρισμούς και αν μιλήσουμε για την ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν έξι υλοτομικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι, εκτός από τη διαχείριση του καμένου πλέον ξύλου για βιομηχανική χρήση, τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορούν να κάνουν αυτό που έκαναν τόσο καιρό με το εμπόριο ξύλου για καύσιμα", εξηγεί.

"Από τις τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες που είχαμε στην περιοχή, οι 3 καταστράφηκαν ολοσχερώς".

Ο Δημήτρης και ο Βασίλης Αδαμίδης είναι δύο νεαρά αδέλφια που εδώ και επτά χρόνια έχουν αναλάβει τους ελαιώνες του παππού τους που βρίσκονται στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης από το 1935.

Ο Έβρος μετράει το κόστος των ελληνικών πυρκαγιών που μαίνονταν για 16 ημέρες

Η πυρκαγιά έκαψε το 98% των χιλιάδων ελαιόδεντρων τους, καθώς και πολύτιμα γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμό, απαραίτητα για την ετήσια παραγωγή δεκάδων τόνων ελιών.

Ο Βασίλης Αδαμίδης σκιαγράφησε την ιστορία του: "Όλα ξεκίνησαν με τον παππού, τα δέντρα μεγάλωσαν μαζί του και μετά ήρθαμε εμείς με τον αδελφό μου ως διάδοχοι και βρήκαμε αυτά τα πράγματα. Είναι δραματικό, με την έννοια ότι τόσα χρόνια δουλειάς και μόχθου εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες".

Η μεγάλη ανησυχία με τα ελαιόδεντρα είναι ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να παράγουν ξανά καρπούς μετά από μια τέτοια καταστροφή.

"Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται 1,5 με 2 χρόνια για να έχουμε μια εικόνα της υγείας του δέντρου. Όσον αφορά όμως το κομμάτι της καρποφορίας, μιλάμε για τουλάχιστον πέντε έως επτά χρόνια ή και 10 χρόνια στη χειρότερη περίπτωση".

Το χειρότερο σενάριο - ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τους παραγωγούς στον Έβρο δυστυχώς έγινε πραγματικότητα.

Οι κόποι μιας ζωής, οι κόποι γενεών έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες και τώρα αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ξεκινήσουν πάλι από το μηδέν.

πηγη: euronews.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις