Ευ. Λέκκας: Η Θεσσαλία θα έχει προβλήματα και τα επόμενα χρόνια από τα φερτά υλικά

Προβλήματα και τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσουν οι τόνοι λάσπης που έχουν καλύψει το θεσσαλικό κάμπο σύμφωνα με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας

Όπως είπε η καταστροφή των καλλιεργειών που συγκομίζονται τώρα ή τον επόμενο μήνα, δηλαδή βαμβάκι, καλαμπόκι, μήλα και όψιμα ροδάκινα, είναι δεδομένη για φέτος, ενώ το πρόβλημα όμως θα μεταφερθεί και στις επόμενες σοδειές, με μείωση της παραγωγής σε ποσοστά που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε αυτή τη στιγμή.

«Δεν υπάρχουν πια οι αγροτικές εκτάσεις, καταστράφηκαν», επισήμανε ο κ. Λέκκας λέγοντας ότι «δεν καταστράφηκαν μόνο για φέτος, αλλά το παχύ στρώμα λάσπης, το οποίο αποτέθηκε και το οποίο αποτελείται από αργιλικά και αμμώδη συστατικά δεν είναι γόνιμο έδαφος. Δεν μπορεί να φυτέψει ο αγρότης από πάνω. Πρέπει να αφαιρέσει αυτά τα υλικά. Η αφαίρεση δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα, γιατί είναι τεράστιες οι ποσότητες».

Κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση ο ίδιος δήλωσε «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταστροφή, ίσως πιο μεγάλη από οικονομικής άποψης, από τον σεισμό του 1999 για την εθνική οικονομία. Ο σεισμός του ‘99 ήταν η πιο μεγάλη οικονομική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας. Δεν θεωρώ ότι ακόμα έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τωρινής καταστροφής".

"Θα πρέπει ουσιαστικά να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες, οι οποίες απορρίπτουν τα παλιά πρότυπα της επαναφοράς μιας περιοχής στο μετακαταστροφικό στάδιο, όπως λέμε. Και χρειάζεται νέες διαδικασίες και εκεί να δούμε ποιες είναι αυτές. Θεωρώ ότι αυτή εδώ η καταστροφή έχει ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες τις οποίες ακόμα δεν έχουμε δει».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα αποστραγγιστούν τα νερά από τον κάμπο και κυρίως από τη δυτική Θεσσαλία, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι «θα χρειαστεί να περιμένουμε μία εβδομάδα, να δούμε πού θα πάει το νερό. Οι μεγάλοι όγκοι αυτή τη στιγμή μετακυλίονται προς τον Πηνειό κι από εκεί στο Αιγαίο Πέλαγος. Γι’ αυτό είμαστε σε επιφυλακή για τη Λάρισα και το δέλτα του Πηνειού".

"Ο υπόλοιπος όγκος υπάρχει περίπτωση να απορροφηθεί από το εδαφος, αλλά ειδικά στον Παλαμά θα υπάρξουν όγκοι νερού που θα παραμείνουν περισσότερες μέρες μέχρι να εξατμιστούν, θα περιμένουμε πολύ».

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τον Πηνειό υπογράμμισε «ότι έχουμε μία καθυστερημένη μετάθεση των πλημμυρικών φαινομένων από τα δυτικά προς τα ανατολικά, περίπου με 6-7 ώρες καθυστέρηση. Εκτιμάται ότι γλιτώσαμε την υπερχείλιση του Πηνειού, τουλάχιστον για τη Λάρισα. Είναι, βέβαια, ένας κίνδυνος ακόμα ορατός και θα πρέπει να περιμένουμε, αλλά έχει σταθεροποιηθεί η επιφάνεια του Πηνειού. Από κει και πέρα στις εκβολές του Πηνειού θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα εκεί που είναι και το δέλτα.»
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις