Ισπανοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο των τιμών του ελαιολάδου

Αξιωματούχοι του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων έχουν σημάνει συναγερμό για την άνοδο των τιμών του ελαιολάδου, μια τάση που μετατρέπει ένα βασικό προϊόν των περισσότερων ισπανικών νοικοκυριών σε γκουρμέ προϊόν.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην προέλευση έφτασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ, στα 8,300 ευρώ ανά κιλό, 115% υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Το παρθένο ελαιόλαδο και το λαμπάντε έχουν επίσης επισκιάσει τις περσινές τιμές, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά 7,638 ευρώ και 7,313 ευρώ ανά κιλό, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και διάφορους αξιωματούχους, οι υψηλές τιμές προέλευσης μεταφράζονται σε ελαιόλαδο που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ προς 10 ευρώ ανά λίτρο ή και περισσότερο.

"Οτιδήποτε κάτω από αυτό το ποσό θα ήταν απώλεια", έγραψε σε κύριο άρθρο του ο César Lumbares, διευθυντής της έκδοσης αγροτικών ειδήσεων Agropopular. "Η πραγματικότητα είναι πολύ απλή: το ελαιόλαδο ανεβαίνει σε τιμή, βασικά, επειδή υπάρχει και θα υπάρχει πολύ λίγο και είναι σπάνιο".

Το αν θα πέσουν βροχές στους ελαιώνες της χώρας από τώρα μέχρι τον Νοέμβριο θα επηρεάσει την άνοδο των τιμών. Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το επόμενο έτος.

Ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής, οι εγχώριες πωλήσεις έχουν μειωθεί. Οι πωλήσεις ελαιολάδου μειώθηκαν κατά 20% τους πρώτους έξι μήνες του 2023, φτάνοντας σχεδόν τα 126 εκατομμύρια λίτρα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Βιομηχάνων Εμφιαλωτών και Διυλιστών Βρώσιμων Ελαίων (Anierac).

Συνολικά, 307 εκατομμύρια λίτρα ελαιολάδου διατέθηκαν στην αγορά, περίπου 9% λιγότερα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Από την έναρξη της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου τον Οκτώβριο, τα μέλη της Anierac έχουν διαθέσει στην αγορά 15% λιγότερο ελαιόλαδο, περίπου 200 εκατομμύρια λίτρα.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ζήτηση για ελαιόλαδο παραμένει η ίδια, με πολλούς καταναλωτές να αποφασίζουν να χρησιμοποιούν λιγότερο ελαιόλαδο αντί να στραφούν εντελώς σε άλλο βρώσιμο λάδι.

Επιπλέον, οι κακές σοδειές σε όλη τη δυτική Μεσόγειο σημαίνουν ότι η Ισπανία καλύπτει όλο και περισσότερο τη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις εγχώριες τιμές.

Ο Juan Vilar, στρατηγικός σύμβουλος του τομέα, δήλωσε στους Olive Oil Times σε συνέντευξή του τον Μάιο του 2023 ότι οι καταναλωτές στον Καναδά, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες πλούσιες χώρες "θα συνεχίσουν να καταναλώνουν ελαιόλαδο επειδή έχουν συνηθίσει να πληρώνουν 10 ευρώ [ή και περισσότερα] στο σούπερ μάρκετ χωρίς κανένα πρόβλημα".

Ενώ ο όγκος των διεθνών πωλήσεων βαίνει προς το χαμηλότερο σύνολο των τελευταίων ετών, οι Ισπανοί εξαγωγείς συνεχίζουν να αναζητούν νέες αγορές.

Τον Ιούνιο, η Επιτροπή Βιολογικής Γεωργίας της Ανδαλουσίας (CAAE), ο παλαιότερος οργανισμός πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων της Ισπανίας, υπέγραψε συμφωνία με τον αντίστοιχο κινεζικό οργανισμό για την αύξηση των ισπανικών εξαγωγών βιολογικών προϊόντων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τον ίδιο μήνα, η Extenda, το γραφείο εξαγωγών και ξένων επενδύσεων της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, διοργάνωσε μια σειρά συναντήσεων στο Δελχί και τη Βομβάη για την προώθηση του ισπανικού ελαιολάδου στην Ινδία, η οποία αντιπροσωπεύει μια αγορά 300 εκατομμυρίων δυνητικών καταναλωτών.

Επί του παρόντος, η Ινδία είναι ο τέταρτος ασιατικός προορισμός για το ισπανικό ελαιόλαδο. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι εισαγωγές ελαιολάδου από την Ινδία μόνο από την περιοχή της Ανδαλουσίας της Ισπανίας ήταν 9,9 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 31% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αρκετές πρόσφατες εμπορικές αντιπροσωπείες από την Ανδαλουσία στην Ιαπωνία προσπάθησαν επίσης να προωθήσουν τη φήμη του ισπανικού ελαιολάδου στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Επιστρέφοντας στην Ισπανία, ο Luis Planas, υπηρεσιακός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, δήλωσε σε άτυπη συνεδρίαση των κοινοτικών υπουργών Γεωργίας στην Κόρδοβα ότι η υψηλή τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου πρέπει να αντιμετωπιστεί με "ρεαλισμό και όχι υστερία", δεδομένου ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια με εναλλασσόμενο όγκο συγκομιδής και εμπιστοσύνη στις βροχές.

"Τα καλά νέα είναι ότι καταφέραμε να συνεχίσουμε τον εφοδιασμό της εθνικής και της διεθνούς αγοράς και αν βρέξει τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι εξαιρετικά νέα για την επόμενη εκστρατεία", πρόσθεσε. "Το ελαιόλαδο είναι παρόν και πρέπει να συνεχίσει να είναι παρόν στη διατροφή των ισπανικών οικογενειών".

Βραχυπρόθεσμα, τα μειούμενα αποθέματα ελαιολάδου θα συνεχίσουν να πιέζουν τις τιμές. Τα τελευταία στοιχεία της αγοράς που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας δείχνουν ότι τα αποθέματα ελαιολάδου μειώθηκαν σε 383.000 τόνους στα τέλη Ιουλίου.

Συγκριτικά, τα αποθέματα στο τέλος Ιουλίου 2022 ανέρχονταν σε 698.000 τόνους, για να φτάσουν τελικά στους 454.600 τόνους τον Σεπτέμβριο 2022, τον τελευταίο μήνα του καλλιεργητικού έτους 2021/22.

Ορισμένοι παρατηρητές δήλωσαν μάλιστα ότι η Ισπανία θα μπορούσε να ξεμείνει από ελαιόλαδο μέχρι τον Οκτώβριο με βάση τον τρέχοντα ρυθμό κατανάλωσης.

"Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει πολύ λίγο αποθηκευμένο ελαιόλαδο και ότι οι προβλέψεις για την παραγωγή της επόμενης εκστρατείας, η οποία θα ξεκινήσει σε ένα μήνα, είναι κακές", έγραψε ο Lumbares.

Οι εισαγωγές μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθεί μέρος των ελλείψεων. Τον Απρίλιο του 2023, οι εξαγωγές ελαιολάδου της Ισπανίας αντιστοιχούσαν έως 17,9 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές έως 19,7 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο να είναι αρνητικό κατά 1,79 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας, οι εισαγωγές έφτασαν τους 168.900 τόνους κατά τους πρώτους 10 μήνες του καλλιεργητικού έτους 2022/23, ήδη 6% πάνω από τον μέσο όρο των τεσσάρων προηγούμενων καλλιεργητικών ετών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις