Κίνα: Θα εισάγει όγκο ρεκόρ σόγιας

Η Κίνα αναμένεται να εισάγει όγκο ρεκόρ σόγιας το 2022-23, αλλά η αύξηση της εγχώριας παραγωγής αναμένεται να μειώσει το σύνολο της περιόδου εμπορίας 2023-24, σύμφωνα με έκθεση της Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές σόγιας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 101 εκατ. τόνους λόγω των σχετικά χαμηλότερων τιμών και της αναζωπύρωσης της ζήτησης για αλεύρι σόγιας και φυτικά έλαια μετά την άρση των περιορισμών COVID. 

Η ανάκαμψη των εισαγωγών υποστηρίχθηκε περαιτέρω από την άφθονη προσφορά από τη Βραζιλία, δήλωσε η FAS.

Οι εισαγωγές κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2022-23 αυξήθηκαν σε 84,3 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η επέκταση της εγχώριας παραγωγής σόγιας και οι υψηλότερες εισαγωγές του 2022-23 αναμένεται να επιβαρύνουν την αύξηση των εισαγωγών σόγιας.

"Η επέκταση της εγχώριας παραγωγής σόγιας είναι πιθανό να διοχετεύσει ένα μέρος της σοδειάς στη βιομηχανία σύνθλιψης στις βορειοανατολικές περιοχές, ανταγωνιζόμενη έτσι άμεσα την εισαγόμενη σόγια", δήλωσε η FAS.

Αρκετές προβλέψεις κάνουν λόγο για ελαφρά μείωση των εισαγωγών για το 2023-24 σε 98,5 εκατομμύρια τόνους.

Η παραγωγή σόγιας το 2023-24 εκτιμάται σε 19,7 εκατομμύρια τόνους, μια μικρή μείωση από προηγούμενες εκτιμήσεις λόγω των πλημμυρών και άλλων επιπτώσεων που σχετίζονται με τις έντονες βροχοπτώσεις.

Η συνολική σύνθλιψη ελαιούχων σπόρων το 2023-24 εκτιμάται σε 134 εκατ. τόνους, μια αύξηση από τους 132,9 εκατ. τόνους που εκτιμήθηκαν το 2022-23. Η αύξηση οφείλεται στη σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης για πρωτεϊνούχα άλευρα στον τομέα των ζωοτροφών.

Η μέτρια ανάκαμψη της ζήτησης φυτικών ελαίων και η αυξημένη χρήση της σόγιας για διατροφικούς σκοπούς θα συμβάλουν επίσης στη μεγαλύτερη ζήτηση ελαιούχων σπόρων, ανέφερε η FAS.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις