Μητσοτάκης:  Ζητά στήριξη της ΕΕ για τις πλημμύρες - Βρυξέλλες προϊδεάζουν για πακέτο βοήθειας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στη χώρα.
Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε λεπτομέρειες του σχεδίου ανασυγκρότησης που προετοιμάζει η Επιτροπή για να στηρίξει την Ελλάδα.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης «και όχι μόνο», προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα κρίση.
Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς.

Η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ θα είναι διαθέσιμη ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, ωστόσο το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα  προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, οικίες και επιχειρήσεις και ακόμα μεγαλύτερες στον αγροτικό τομέα . Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ζημιές ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι της κομισιόν

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ ανέφερε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για τη λεπτομέρειες του σχεδίου ανασυγκρότησης που προετοιμάζει για να στηρίξει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και μέσω άλλων ευρωπαϊκών πηγών.

Τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, καλούνται εντός τριών μηνών να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς. Σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι, κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, ωστόσο το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

Η στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα είναι σημαντική, καθώς θα βοηθήσει τη χώρα να ανακτήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες και να ενισχύσει τις υποδομές της ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές φυσικές καταστροφές.

Ποιες είναι οι προθέσεις της Ευρώπης

Η πρόθεση της ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα είναι θετική και αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Η Ελλάδα έχει πληγεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια και η στήριξη της ΕΕ θα είναι πολύτιμη για την ανάκαμψη της χώρας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό η στήριξη της ΕΕ να είναι ουσιαστική και να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις