Αγροτικές Επιδοτήσεις: Μια ψευδαίσθηση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

Σύμφωνα με το άρθρο του neakriti.gr οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα λάβουν 100 εκατομμύρια ευρώ λιγότερες επιδοτήσεις φέτος σε σχέση με πέρυσι. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της προκαταβολής κατά 15%.

Η συρρίκνωση  αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μείωση των διαθέσιμων πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και η επιβολή νέων περιβαλλοντικών προδιαγραφών για τις επιδοτήσεις.

Με λίγα λόγια  οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα δουν στα βιβλιάρια  τους όχι όμως την περίφημη ημερομηνία 13 Οκτωβρίου αλλά στο τέλος Δεκεμβρίου κατά 100 εκατομμύρια ευρώ  λιγότερα για το 2023.

Η μείωση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μείωση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγροτική ανάπτυξη, οικολογικά  σχήματα  που δεν λειτουργούν  και ένα ΟΠΕΚΕΠΕ  ανίκανο να διαχειριστή όλο αυτό 

Η μείωση των επιδοτήσεων αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Οι αγροτοσυνδικαλιστές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις αυτές και ζητούν την αναστολή της εφαρμογής των οικολογικών σχημάτων για το 2023.

Συγκεκριμένα, οι κτηνοτρόφοι έχουν να επιλέξουν την ένταξή τους μόνο μέσα από δύο οικολογικά σχήματα, ενώ πολύ περισσότερα σχήματα είχαν να επιλέξουν οι αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι είναι πιο πιθανό να χάσουν μεγάλο μέρος της επιδότησής τους.

Ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου, εκτιμά ότι η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων για το 2023 θα οδηγήσει σε απώλειες έως και 60% της επιδότησης του κάθε κτηνοτρόφου.

Οι βασικές επιπτώσεις των μειώσεων στις επιδοτήσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους στην Ελλάδα είναι οι εξής:

  • Μείωση των εσόδων των παραγωγών
  • Αύξηση των κόστων παραγωγής
  • Μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων
  • Αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων
  • Επιπτώσεις στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα

Η μείωση των επιδοτήσεων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι αγροτοσυνδικαλιστές καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως την αναστολή της εφαρμογής των οικολογικών σχημάτων για το 2023.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις