Γαλλία: Αγωνία για την έλλειψη αγροτικού εργατικού δυναμικού

Η Γαλλία στοχεύει να φέρει 150.000 νέους αγρότες στο επάγγελμα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια για να αντικαταστήσει τους πολλούς που θα συνταξιοδοτηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιταχύνοντας παράλληλα την οικολογική μετάβαση του τομέα, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau.

Με τους μισούς αγρότες της Γαλλίας να πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα 10 χρόνια, ο Fesneau δήλωσε ότι θέλει ο αριθμός των νέων αγροτών που θα ενταχθούν στο επάγγελμα να αυξηθεί εκθετικά.

«Πρέπει να προσελκύσουμε περισσότερους νέους, αλλά και όχι μόνο, για να εξασφαλίσουμε την ανανέωση των [αγροτικών] γενεών», δήλωσε ο υπουργός στην ετήσια γιορτή της ένωσης Jeunes Agriculteurs (JA) στο Cambrai την Κυριακή.

Για να γίνει ο τομέας πιο ελκυστικός, σύντομα θα ξεκινήσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία που θα απευθύνεται σε μαθητές, και θα δίνονται νέες ευκαιρίες για μαθητεία για την ανακάλυψη των γεωργικών επαγγελμάτων και την ανάπτυξη της κατάρτισης.

Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητευόμενων κατά 30%, «ώστε να υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Fesneau.

Για να επιτευχθούν αυτές οι φιλοδοξίες, ο υπουργός δεσμεύτηκε για επιπλέον 1 δισ. ευρώ το 2024 – αύξηση του προϋπολογισμού κατά 15% – και 2,5 δισ. ευρώ για το 2025 και το 2026.

Τα κονδύλια αυτά θα μας επιτρέψουν επίσης να στηρίξουμε τους αγρότες στην περιβαλλοντική μετάβαση, όπως η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, η απαλλαγή του τομέα από τον άνθρακα και η προσαρμογή στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Θα συνόψιζα αυτόν τον ορίζοντα ως τη συνέχιση της ανάκτησης της κυριαρχίας μας μέσω της ικανότητάς μας να αντέχουμε και, ως εκ τούτου, της ικανότητάς μας να υποστηρίξουμε τις μεγάλες μεταβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη», τόνισε.

Σε ένα δελτίο τύπου, η Greenpeace εξέφρασε τη λύπη της για την απουσία οποιασδήποτε δέσμευσης για τη μετάβαση του κτηνοτροφικού τομέα, «παρόλο που βρίσκεται στην καρδιά της αγροδιατροφικής μετάβασης, γεγονός που είναι εξαιρετικά απογοητευτικό».

Η κυβέρνηση συντάσσει αυτόν τον καιρό σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα εξεταστεί από το κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις