USDA: Μειώνει εκ νέου τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού

Το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε χθες στην έκθεση του και την κατάσταση των καλλιεργειών του Σεπτεμβρίου.

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία είναι η νέα μείωση στην εκτίμηση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού για την τρέχουσα χρόνια, κυρίως λόγω των χαμηλότερων αναμενόμενων συγκομιδών στην Αυστραλία, τον Καναδά και την Αργεντινή.

Τον Αύγουστο το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας μείωσε την εκτίμηση της συγκομιδής σιταριού κατά 3,3 εκατομμύρια τόνους. Στην εκτίμηση του Σεπτεμβρίου οι εκτιμήσεις είναι και πάλι μειωμένες κατά 6 Mt. Επομένως αναμένονται 787 Mt για την εκστρατεία 2023-2024 σε σύγκριση με τους 790 Mt για τη συγκομιδή 2022-23.

Αυτές οι χαμηλότερες εκτιμήσεις οφείλονται στις μειωμένες συγκομιδές στην Αυστραλία (-3 Mt) ως συνέπεια της ξηρασίας που προκάλεσε ο Ελ Νίνιο. Επίσης, λόγω της ξηρασίας, οι εκτιμήσεις έχουν μειωθεί στον Καναδά (-2 Mt), την Αργεντινή (-1 Mt) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (-1 Mt).

Αυτές οι πτώσεις αντισταθμίζονται μόνο εν μέρει από την αύξηση της παραγωγής σιτηρών στην Ουκρανία κατά 1,5 Mt. Οι εκτιμήσεις της ρωσικής παραγωγής δεν έχουν αλλάξει το Σεπτέμβριο, φτάνοντας στους 85 MT σε σύγκριση με τους 92 Mt την προηγούμενη χρονιά.

Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας δείχνουν μεγαλύτερη εξαγωγική ικανότητα της Ρωσίας εις βάρος άλλων χωρών εξαγωγής.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 24% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού από το 16% που αντιπροσωπεύει το 2022.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις