Το αυστραλιανό βαμβάκι συσσωρεύεται στις αποθήκες της Κίνας

Αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης μιας κρατικής κινεζικής εταιρείας, αποθηκεύουν αυστραλιανό βαμβάκι σε κινεζικές αποθήκες, στοιχηματίζοντας ότι η τριετής απαγόρευση εισαγωγών θα αρθεί σύντομα, καθώς οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρα χαλαρώνουν.

Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων δείχνουν ότι 43.364 μετρικοί τόνοι αυστραλιανού βαμβακιού εισήλθαν σε αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης στην Κίνα τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, υπερδιπλάσιοι από το σύνολο του 2022.

Επιπλέον 1.148 μετρικοί τόνοι εκτελωνίστηκαν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Η κρατική China National Cotton Group Corp είναι μεταξύ των φορτωτών, σύμφωνα με έναν έμπορο που αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

"Μερικοί άνθρωποι παίρνουν το ρίσκο και στέλνουν λίγο, αλλά είναι μεγάλες εταιρείες που μπορούν να το εκτρέψουν αλλού αν χρειαστεί", δήλωσε ο Adam Kay, επικεφαλής της βιομηχανικής ομάδας Cotton Australia. 

Η Κίνα αντιπροσωπεύει συνήθως σχεδόν το ένα τρίτο του αυστραλιανού εμπορίου και οι αγορές βαμβακιού ακολουθούν τη σταδιακή χαλάρωση από την Κίνα των περιορισμών σε αυστραλιανά προϊόντα, όπως ο άνθρακας και το κρασί, οι οποίοι επιβλήθηκαν το 2020, αφού η Καμπέρα ζήτησε διεθνή έρευνα για την προέλευση του COVID-19.

Οι κινεζικές βιομηχανίες διατάχθηκαν να σταματήσουν να αγοράζουν αυστραλιανό βαμβάκι τον Οκτώβριο του 2020.

Οι διπλωματικές ανταλλαγές αυξήθηκαν μετά την εκλογή από την Αυστραλία της εργατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Antony Albanese τον Μάιο του 2022 και έκτοτε η Κίνα ήρε τους δασμούς στο αυστραλιανό κριθάρι και επανέλαβε τις εισαγωγές άνθρακα.

Το βαμβάκι, ο χαλκός, το κρασί και το άχυρο εξακολουθούν να υπόκεινται σε κάποιου είδους περιορισμό, αλλά η Αυστραλία απέστειλε 19.767 τόνους βαμβάκι αξίας περίπου 41 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα τον Ιούλιο, τους περισσότερους από τον Δεκέμβριο του 2019 και μια αύξηση από τους προηγούμενους μήνες, όπως δείχνουν τα αυστραλιανά τελωνειακά στοιχεία από τη βάση δεδομένων Comtrade των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ των τελών του 2020, όταν οι κινεζικές βιομηχανίες έλαβαν προφορική εντολή να σταματήσουν να αγοράζουν αυστραλιανό βαμβάκι, και φέτος τον Ιούλιο, η Αυστραλία απέστειλε περίπου 3 τόνους βαμβάκι στην Κίνα κατά μέσο όρο κάθε μήνα, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

"Οι έμποροι με τους οποίους μιλάω εξακολουθούν να στέλνουν", δήλωσε ένας Αυστραλός έμπορος που αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

"Η ανακοίνωση του Αλμπανέζε ότι θα πάει στην Κίνα κρατάει τους πάντες αισιόδοξους", είπε. Ο Αλμπανέζε δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να πάει στο Πεκίνο φέτος, η πρώτη επίσκεψη Αυστραλού ηγέτη από το 2016.

Η χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί επίσης να αύξησε τη ζήτηση για αυστραλιανό βαμβάκι, δήλωσε ο Edward McGeoch, αναλυτής της Rabobank στην Αυστραλία.

Ορισμένες κινεζικές εταιρείες φαίνεται επίσης να χρησιμοποιούν αυστραλιανό βαμβάκι για να εκπληρώσουν παραγγελίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν απαγορεύσει το βαμβάκι από τη βορειοδυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας λόγω ανησυχιών για καταναγκαστική εργασία, δήλωσε άλλος Αυστραλός έμπορος βαμβακιού που αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

"Έρχονται περισσότερα ερωτήματα από Κινέζους αγοραστές", δήλωσε ο έμπορος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις