Τι κάνουν οι Γάλλοι για να σώσουν την πρωτογενή παραγωγή

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau, ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός για τη γεωργία θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2024, που αντιπροσωπεύει σχεδόν 1 δισ. ευρώ παραπάνω από τα 5,9 δις ευρώ το 2023. Σε τρία χρόνια ο προϋπολογισμός αναμένεται να αυξηθεί στα 2.7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τρέχον ποσό.

Μια από τις ενέργειες που θέλει να πραγματοποιήσει ο υπουργός με αυτό τον πρόσθετο προϋπολογισμό είναι η δημιουργία ταμείου αγροτικής μετακίνησης της γης με 400 εκατ. ευρώ. Η ιδέα είναι ότι αυτό το ταμείο υποστηρίζει περιφερειακές τράπεζες γης οι οποίες θα διευκολύνουν την απόκτησή τους από αγρότες και κτηνοτρόφους, ειδικά νέους που θέλουν αν ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. 

Σύμφωνα με το Αγροτικό Επιμελητήριο, το 60% των νέων που θέλουν να εγκατασταθούν στον αγροτικό τομέα είναι αυτό που είναι γνωστό ως NIMA (non issus du monde Agricole) δηλαδή δεν είναι από τον αγροτικό κόσμο, που σημαίνει ότι δεν έχει γη, εγκαταστάσεις κλπ.

Ο Fesneau σχεδιάζει επίσης να διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για τη μείωση της χρήσης φυτοϋγειονομικών προϊόντων και 100 εκατ. ευρώ για σχέδιο φυτικής πρωτεΐνης. 

Επιπλέον, μελετάται η δημιουργία ενός ταμείου επισιτιστικής κυριαρχίας και οικολογικής μετάβασης που θα επιτρέπει στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις να προσαρμόσουν τοπικά το οικονομικό τους μοντέλο στις απαιτήσεις της απαλλαγής από τον άνθρακα των δραστηριοτήτων, της ανάπτυξης της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας ή της προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας μίλησε επίσης για πιθανά φορολογικά κίνητρα για την υποστήριξη των υπηρεσιών αντικατάστασης για τους αγρότες, υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να αφήσουν τα ζώα τους για να πάνε διακοπές ή να ξεκουραστούν.

Για να φέρει τη γεωργία πιο κοντά στην κοινωνία, από την αρχή του σχολικού έτους 2024 σχεδιάζεται κάθε παιδί που εγγράφεται σε δημοτικό σχολείο να μπορεί να επωφεληθεί από μιας δράση για την ανακάλυψη του αγροτικού κόσμου. Τέλος, μίλησε επίσης για τη δημιουργία αγροτικού πτυχίου και για αύξηση του αριθμού παραμονής μαθητών Λυκείου σε αγροτική φάρμα. 

Η αύξηση του προϋπολογισμού θα επικεντρωθεί σε διάφορους τομείς, όπως η έρευνα, η ανάπτυξη, η εκπαίδευση, η κατάρτιση των αγροτών και στην υποστήριξη της βιώσιμης γεωργίας. 

Έτσι, θα βοηθηθούν οι Γάλλοι αγρότες να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και πρακτικές που θα αυξήσει την παραγωγικότητά τους, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ενώ θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνολογίες και πρακτικές.

Η αύξηση του προϋπολογισμού για τη γεωργία είναι επίσης μια απάντηση στην αυξανόμενη πίεση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η γεωργία είναι ένας σημαντικός παράγοντας της κλιματικής αλλαγής, καθώς εκπέμπει περίπου το 10% των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Πέρα από το γεγονός ότι οι Γάλλοι αγρότες θα κάνουν τις καλλιέργειές τους πιο «πράσινες» θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις