COPA-COGECA: Σχεδόν ένα στα δυο εισαγόμενα μέλια έχει σημάδια παραποίησης

Η COPA-COGECA, ζητά από τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν τον στόχο του «0% νοθευμένου μελιού έως το 2030». Σύμφωνα με στοιχεία σχεδόν ένα στα δυο μέλια που εισάγονται στην Ευρώπη παρουσιάζει σημάδια παραποίησης, με αυξανόμενη τάση. 

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της COPA-COGECA εάν δεν γίνει τίποτα η ΕΕ θα μπορούσε να χάσει έως και πέντε εκατομμύρια αποικίες μελισσών έως το 2030, και ότι το 1/3 των Ευρωπαίων μελισσοκόμων θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη δραστηριότητά του.

Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί μιας και υπάρχουν λύσεις, ειδικά εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η αυστηροποίηση των κανόνων για τους ελέγχους και η επιβολή επισήμανσης προέλευσης που να περιέχει το ποσοστό προέλευσης σε κάθε ετικέτα.

ζΟι καταναλωτές χρειάζονται περισσότερο διαφάνεια και σαφέστερη ενημέρωση για τα ποσοστά. 

Σύμφωνα με την COPA-COGECA θα πρέπει να τεθεί στόχος να μειωθεί στο ήμισυ η νοθεία, από το σήμερα έως και το 2027, σε σύγκριση με στοιχεία από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2023, και να διασφαλιστεί ότι το νοθευμένο μελί δεν θα είναι παρόν στη ευρωπαϊκή αγορά το 2030. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις