Γαλλία: Μειώνεται η τιμή στο γάλα, μειώνεται και η παραγωγή

Η γαλλική γεωργική οργάνωση Rural Coordination και ο κλάδος των γαλλικών γαλακτοπαραγωγών Apli δεν κατανοούν γιατί μειώνεται η τιμή του γάλακτος στη Γαλλία, θεωρώντας ότι δεν δικαιολογιέται σε καμία περίπτωση από την κατάσταση  που επικρατεί στη διεθνή αγορά. Θυμούνται ότι η τιμή του γάλακτος Spot έχει μόλις ξεπεράσει τα 500 ευρώ/1.000 λίτρα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη παραγωγής.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Τιμών Γάλακτος της Ε.Ε., τον περασμένο Αύγουστο, η μέση κοινοτική τιμή γάλακτος ήταν 43,53 ct/κιλό, ενώ η μέση τιμή για το Γάλλο κτηνοτρόφου έφτασε τους 45 ct/κιλό. Τον Ιούλιο η τιμή γάλακτος στη Γαλλία ανήλθε σε 45,90 λεπτά /κιλό.

Αυτή η πτωτική τάση εμφανίζεται παρά το γεγονός ότι η παραγωγή μειώνεται. Τους πρώτους επτά μήνες του 2023, οι παραδόσεις γάλακτος στη Γαλλία μειώθηκαν κατά 2,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της FranceAgrimer. 

Για την CP και την APLI, εάν οι τιμές των ζώων δεν αυξηθούν γρήγορα, τα αγροκτήματα θα συνεχίσουν να κλείνουν και η παραγωγή θα συνεχίζει να μειώνεται. Θεωρούν ότι ο μόνος λόγος που οι τιμές πέφτουν είναι επειδή οι βιομηχανίες θέλουν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Και οι δυο οργανισμού απαιτούν να αυξηθεί η τιμή πάνω από 50 ct/λίτρο. Ο αριθμός αυτός βασίζεται στο περιθώριο του αγελαδινού γάλακτος έναντι του συνολικού δείκτη κόστους, το οποίο είναι γνωστό ως δείκτης MILC, τον οποίο έχει υπολογίσει το Γαλλικό Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας από τα τέλη του 2016.

Επί του παρόντος, ο δείκτης MILC ανέρχεται σε 140 ευρώ/1.000 λίτρα. Κατά μέσο όρο, για την κάλυψη του κόστους και τη αμοιβή των αγροτών, ο δείκτης αυτός θα πρέπει να είναι περίπου 210 ευρώ/1.000 λίτρα. 

Επομένως, υπάρχει διαφορά 70 ευρώ μεταξύ αυτού που επικρατεί με αυτό που θα έπρεπε να γίνει.

Γνωρίζοντας ότι η τρέχουσα τιμή του γάλακτος είναι 450 ευρώ/1.000 λίτρα, για λάβουν μια δίκαιη αμοιβή οι κτηνοτρόφοι, η τιμή θα πρέπει να αυξηθεί και να φτάσει τα 520 ευρώ/1.000 λίτρα.

Τιμή που όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, είχε ήδη επιτευχθεί στις αρχές του 2023. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις