Ελαιόλαδο: Η Συρία περιορίζει τις εξαγωγές

Μετά από μια εξαιρετική σοδειά πέρυσι, οι Σύριοι αξιωματούχοι αναμένουν απότομη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου.

Το Υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε ότι η επερχόμενη καλλιεργητική περίοδος 2023/24 θα αποδώσει 49.000 τόνους ελαιολάδου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), η Συρία παρήγαγε 134.000 τόνους ελαιολάδου το 2022/23 και κατά μέσο όρο 131.000 τόνους ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Abeer Johar, διευθυντής του γραφείου ελαιοκομίας του Υπουργείου Γεωργίας, απέδωσε τη μείωση της παραγωγής σε πολλούς παραγωγούς που εισήλθαν σε μια "εκτός έτους" στον φυσικό εναλλασσόμενο κύκλο καρποφορίας του ελαιόδεντρου σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μια έκθεση του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών του Ιουνίου 2023 ανέφερε την ξηρασία και τις πλημμύρες στη βορειοδυτική Συρία, όπου παράγεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελαιολάδου της χώρας, ως δύο από τις σημαντικότερες προκλήσεις της περιοχής που δεν σχετίζονται με τις συγκρούσεις.

Εάν οι εκτιμήσεις του υπουργείου για την παραγωγή επαληθευτούν, η συριακή παραγωγή ελαιολάδου μόλις και μετά βίας θα καλύπτει την εσωτερική κατανάλωση, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΟΕ, έφτασε περίπου τους 100.000 τόνους τις δύο τελευταίες σεζόν.

Ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός Χουσεΐν Αρνούς ανακοίνωσε απαγόρευση των εξαγωγών ελαιολάδου, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία της IOC δείχνουν ότι η χώρα εξήγαγε 15.000 τόνους το 2021/22 και 24.000 τόνους το 2022/23.

Σύμφωνα με τον Johar, η απαγόρευση των εξαγωγών περιορίζει την περαιτέρω αύξηση των τιμών για τους εγχώριους καταναλωτές.

Οι τιμές λιανικής πώλησης ελαιολάδου στη Συρία διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την περιοχή. Σύμφωνα με τη Selina Wamucii, μια πλατφόρμα που συνδέει τους αγρότες με τους καταναλωτές, οι τιμές λιανικής πώλησης ελαιολάδου στη χώρα κυμαίνονται από 8,87 δολάρια (8,26 ευρώ) έως 24,75 δολάρια (23,05 ευρώ) ανά κιλό.

Αυτές οι σχετικά υψηλές τιμές καθιστούν το ελαιόλαδο απρόσιτο για πολλές οικογένειες. Η οικονομία της χώρας έχει παραπαίει σημαντικά λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων και άλλων μακροοικονομικών παραγόντων.

Περισσότερα από 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα της Συρίας, ιδίως το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 300.000 αμάχων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των σιτηρών και ο ιστορικός σεισμός του Φεβρουαρίου περιέπλεξαν περαιτέρω τη μακροοικονομική κατάσταση.

Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και άλλα μακροοικονομικά προβλήματα οδήγησαν επίσης τη γειτονική Τουρκία στην εφαρμογή απαγόρευσης των εξαγωγών χύμα ελαιολάδου για να διατηρηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Η κίνηση αυτή ήρθε παρά τις κακές σοδειές σε όλη τη δυτική Μεσόγειο, οι οποίες αύξησαν τη ζήτηση για εισαγωγές στην Ισπανία και την Ιταλία, σε συνδυασμό με την υψηλή σοδειά-ρεκόρ στην Τουρκία.

Παρά την απαγόρευση εξαγωγών της Συρίας, το εμπόριο ελαιολάδου ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι συριακές και πακιστανικές αρχές κατά τη συνάντησή τους στη Δαμασκό στα τέλη Αυγούστου.

Μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στα σκαριά για την εισαγωγή και εξαγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου ωφελεί το 20% του συριακού πληθυσμού. Οι ελαιώνες αποτελούν το 11,5% της γεωργικής γης της χώρας και παρέχουν το 28% της συνολικής παραγωγής φρούτων στη χώρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις