4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υλοτομίας: Η αναμέτρηση των τεχνητών του ξύλου
Η "Παντελής Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ " και η "Husqvarna" μεγάλοι χορηγοί

Την ευκαιρία να θαυμάσουν από πρώτο χέρι τα αλυσοπρίονα της Husqvarna …εν δράσει είχαν το περασμένο Σάββατο όσοι βρέθηκαν στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας και συγκεκριμένα στο Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου, όπου και πραγματοποιήθηκε το 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υλοτομίας. 

Η ιδέα για τη διοργάνωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Υλοτομίας γεννήθηκε από την Παντελής Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ και την εταιρεία Husqvarna, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της υλοτομίας και της κατασκευής μηχανημάτων κοπής ξύλου. Η Husqvarna ήθελε να δημιουργήσει μια εκδήλωση που θα αναδείκνυε την τέχνη της υλοτομίας και θα προωθούσε τη σημασία της αειφορικής διαχείρισης των δασών. 

Οι διαγωνιζόμενοι που έλαβαν μέρος στα αγωνίσματα, ανέδειξαν το ταλέντο τους, στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι» και οι θεατές που παρακολούθησαν τους αγώνες εντυπωσιάστηκαν από τις τεχνικές και το είδος των αγωνισμάτων.

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για την προστασία του δάσους, μέσα από την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στη δράση, οι διαγωνιζόμενοι που έλαβαν μέρος στα αγωνίσματα, ανέδειξαν το ταλέντο τους, στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι» και οι θεατές που παρακολούθησαν τους αγώνες εντυπωσιάστηκαν από τις τεχνικές και το είδος των αγωνισμάτων.

Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν υλοτόμοι από όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα εμπειρίας. Τα αγωνίσματα ήταν απαιτητικά και απαιτούσαν από τους υλοτόμους να έχουν υψηλό επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας.

Η διοργάνωση του πρωταθλήματος είχε μεγάλη επιτυχία μιας και η εκδήλωση συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό θεατών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις επιδόσεις των υλοτόμουν.

Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν 30 υλοτόμοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε τέσσερα αγωνίσματα. Συγκεκριμένα:  

* Κλάδεμα: Οι υλοτόμοι κλάδευαν ένα δέντρο σε δύο μέρη, με το μικρότερο δυνατό ύψος.

* Κόψιμο 50-50: Οι υλοτόμοι έκοβαν ένα δέντρο ακριβώς στη μέση, με το μικρότερο δυνατό λάθος.

* Κόψιμο χωρίς να ακουμπήσει το πριόνι στο κάτω μέρος του ξύλου: Οι υλοτόμοι έκοβαν ένα δέντρο χωρίς να ακουμπήσει το πριόνι στο κάτω μέρος του ξύλου.

* Οριζόντιο σκίσιμο: Οι υλοτόμοι σχίζανε ένα δέντρο οριζόντια, με το μικρότερο δυνατό λάθος.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Οικονόμου, κερδίζοντας το επαγγελματικό αλυσοπρίονο 592XP, ενώ δεύτερος τερμάτισε ο Χαράλαμπος Μπουντουβάς κερδίζοντας το επαγγελματικό αλυσοπρίονο 572XP. Τέλος, ο Αναστάσιος Φουρκιώτης, αναδείχθηκε στην 3η θέση, κερδίζοντας το επαγγελματικό αλυσοπρίονο 562XP.

Επίσης, όσοι βρέθηκαν στο προαύλιο χώρο του Μουσείου Δασικής Ιστορίας παρακολούθησαν ζωντανά τον ξυλογλύπτη, Άγγελο Πατσιατζή, να πραγματοποιεί ζωντανή́ επίδειξη ξυλογλυπτικής με αλυσοπρίονα, καθηλώνοντας τους θεατές με την τέχνη του.

Φιλοτέχνησε ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο, το «Πνεύμα του Δάσους», για την εταιρία Παντελής Παπαδόπουλους ΑΕΒΕ, η οποία με τη σειρά της το δώρισε στο Μουσείο Δασικής Ιστορίας, προκειμένου να το απολαμβάνουν οι επισκέπτες.

 

Επιπλέον, οι πόρτες του μοναδικού Μουσείου Δασικής Ιστορίας Μαινάλου ήταν ανοικτές και οι παραβρισκόμενοι είχαν τη ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον υπεύθυνο, Θοδωρή Τσάμη και να ενημερωθούν για την ιστορία της υλοτομικής παραγωγής και τέχνης στην χώρα μας. 

Η ιστορία του πρωταθλήματος

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υλοτομίας διοργανώνεται κάθε χρόνο από την εταιρεία Husqvarna. Ο θεσμός ξεκίνησε το 2020 και είχε ως στόχο να αναδείξει την τέχνη της υλοτομίας και να προβάλλει τη σημασία της αειφορικής διαχείρισης των δασών.

Η σημασία της αειφορικής διαχείρισης

Η υλοτομία είναι μια σημαντική δραστηριότητα για την ελληνική οικονομία, καθώς τα δάση της χώρας μας αποτελούν σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό πόρο.

Η αειφορική διαχείριση των δασών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υλοτομίας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της αειφορικής διαχείρισης των δασών. Τα αγωνίσματα του πρωταθλήματος απαιτούν από τους υλοτόμους να εφαρμόζουν τεχνικές αειφορικής υλοτομίας, όπως η χρήση ασφαλών και αποδοτικών εργαλείων και η αποφυγή της κοπής δένδρων που είναι ευαίσθητα ή έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό ρόλο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις