Ποια είναι τα επόμενα ευρωπαϊκά βήματα βοήθειας προς τη Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου Luis Planas Puchades εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Σλοβενία και την Ελλάδα που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημμύρες στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. 

«Είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για μας και πρέπει να ανταποκριθούμε όσον αφορά το πρωτογενή τομέα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με το θέμα αυτό ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η συζήτηση.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski επισήμανε ότι έγιναν πολλές επαφές και συναντήσεις με τους Έλληνες Υπουργούς, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί τους. 

«Ξέρουμε τι χρειάζονται η Ελλάδα και η Σλοβενία, εξετάζουμε την πιθανότητα να ενεργοποιήσουμε το αγροτικό αποθεματικό, όπως έγινε σε προηγούμενες περιστάσεις με Ιταλία και Ισπανία», τόνισε. 

Σημείωσε επίσης, ως δεύτερο πυλώνα βοήθειας, ότι θα υπάρξουν ορισμένοι πόροι που θα μετακινηθούν για να αποκατασταθούν ενδεχόμενες απώλειες από τις φυσικές καταστροφές. 

«Είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε το στρατηγικό σχέδιο για αυτές τις δυο χώρες, εφόσον το ζητήσουν οι κυβερνήσεις τους», υπογράμμισε.

Δημοσιογράφος έθεσε ερώτημα σχετικά με το πότε μπορεί να περιμένει κάποιο πόσο η Σλοβενία από το αγροτικό αποθεματικό, αν θα υπάρξει χρηματοδότηση από το αποθεματικό για εξαιρετικά μέτρα και πόσο ευέλικτη θα είναι η Επιτροπή σε αλλαγή του στρατηγικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης. 

Απαντώντας, ο Επίτροπος Γεωργίας σημείωσε ότι το αγροτικό αποθεματικό έχει χρησιμοποιηθεί πλήρως φέτος, παρότι το πόσο αυξήθηκε από 450 εκατομμυρίων σε 530 εκατομμύρια, αναφέροντας πού αφιερώθηκαν σχετικά κονδύλια. Το ίδιο αποθεματικό θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθούν η Σλοβενία και η Ελλάδα, συμπλήρωσε. 

Όπως επεσήμανε, το κριτήριο διανομής είναι pro rata, εξαρτώμενο από τα ποσά στο φάκελο των άμεσων ενισχύσεων, ενώ από τις 15 Οκτωβρίου θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κονδύλια για το επόμενο οικονομικό έτος.

Δεν έχουμε λάβει ακόμη την απόφαση για τα ακριβή ποσά, αλλά θα είναι μία σαφής πολιτική απόφαση, «τόσο η Σλοβενία όσο και η Ελλάδα θα λάβουν στήριξη από το αποθεματικό κρίσεων», υπογράμμισε. Επί του παρόντος χρησιμοποιούμε το αποθεματικό για λόγους διαφορετικούς από αυτούς για τους οποίους σχεδιάστηκε, ήτοι τις κρίσεις αγορών, ωστόσο οι φυσικές καταστροφές που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα το κατέστησαν αναγκαίο, κατέληξε.

Αναφορικά με την ευελιξία για τον δεύτερο πυλώνα, σημείωσε ότι είναι ήδη πλήρως ανοιχτή και μένει μόνο να συζητηθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. 

Ό,τι προτείνει η Σλοβενία, εφόσον είναι νόμιμο, η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να συμφωνήσει, τόνισε, εξηγώντας ότι οι αλλαγές στα στρατηγικά σχέδια για φυσικές καταστροφές δεν περιλαμβάνονται στον αριθμό των οκτώ αλλαγών στα πέντε έτη.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις