Βαμβάκι: Η υποχώρηση των τιμών είναι προσωρινή;

Οι τιμές του βαμβακιού υποχώρησαν την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023, παρά τις δυσμενείς προοπτικές προσφοράς για το 2023-24. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βαμβακιού για παράδοση τον Δεκέμβριο διαπραγματεύονταν περίπου 86 σεντς ανά λίβρα, χαμηλότερα από το υψηλό σχεδόν δεκάμηνου των 90 λεπτών που καταγράφηκε στις 26 Ιουλίου.

Οι κερδοσκοπικές πωλήσεις, η ισχύς του δολαρίου και οι ανησυχίες για τη ζήτηση, ειδικά από την Κίνα, ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην υποχώρηση των τιμών. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής βαμβακιού στον κόσμο και οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας έχουν οδηγήσει σε μείωση των εισαγωγών της.

Ωστόσο, οι προοπτικές προσφοράς για φυσικές ίνες παραμένουν δυσμενείς. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Αγροτική Προσφορά και Ζήτηση (WASDE) τον Σεπτέμβριο προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή θα είναι 1,7 εκατομμύρια μπάλες χαμηλότερη για το 2023-24, ως μειώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, τη ζώνη αφρικανικού φράγκου, την Ελλάδα και το Μεξικό υπεραντιστάθμισαν την αύξηση για τη Βραζιλία. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται επίσης κατά περισσότερο από 1,0 εκατομμύριο μπάλες χαμηλότερη, λόγω των μειώσεων στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Μεξικό και το Βιετνάμ.

Συνολικά, οι τιμές του βαμβακιού αναμένεται να παραμείνουν υψηλές παρά την πρόσφατη υποχώρηση. Οι δυσμενείς προοπτικές προσφοράς θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στις τιμές, παρά τις ανησυχίες για τη ζήτηση.

Οι τιμές του βαμβακιού είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές παρά την πρόσφατη υποχώρηση. Οι δυσμενείς προοπτικές προσφοράς θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στις τιμές, παρά τις ανησυχίες για τη ζήτηση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις