Σιτάρι: Πέφτει η τιμή στις παγκόσμιες αγορές

Οι επενδυτές αρχικά ανησυχούσαν ότι η απόφαση της Ρωσίας τον Ιούλιο να αποχωρήσει από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θα ανέβαζε ξανά τις τιμές, αλλά οι εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία απροσδόκητα βοήθησαν να καλυφθεί το έλλειμμα προσφοράς από την Ουκρανία.

Οι τιμές του σιταριού πλησιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών, αν και η εισβολή της Ρωσίας συνεχίζει να διαταράσσει τις εξαγωγές από την Ουκρανία, η οποία είναι μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων στον κόσμο. 

Από τα τέλη Ιουλίου, οι τιμές μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο χάρη σε μια σημαντική καλλιέργεια στη Ρωσία που αντικατέστησε τις περικοπές της προσφοράς από την Ουκρανία, ανέφεραν οι Financial Times (FT).

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τα υψηλά πονταρίσματα ορισμένων επενδυτικών κεφαλαίων ενδέχεται να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των τιμών.

Μια σημαντική αρτηρία των παγκόσμιων προμηθειών σιτηρών

Οι έμποροι αναμένουν ότι η πληθώρα προμηθειών από τη Ρωσία φέτος θα βοηθήσει στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές άλλων γεωργικών προϊόντων, όπως το κακάο και ο καφές, σε υψηλά πολλών ετών. «Έχουμε δει μια σημαντική πτώση στις τιμές του σιταριού βασικά ως απάντηση στη Ρωσία», δήλωσε ο αναλυτής της Rabobank Michael Magdovitz.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν απότομα εάν ο πόλεμος επεκταθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τα ρωσικά λιμάνια στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας διαχειρίζονται περίπου το 70 τοις εκατό των εξαγωγών σιταριού, γεγονός που τα καθιστά σημαντική αρτηρία για τις παγκόσμιες προμήθειες σιτηρών.

Οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν σε περισσότερα από 13 δολάρια ανά μπουσέλ (27,2 κιλά) πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές έχουν αυξηθεί απότομα αφότου η Μόσχα απέκλεισε τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αποκόπτοντας έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο από τις διεθνείς αγορές.

Μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση διαφαινόταν. Από τότε, ωστόσο, οι τιμές έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό. Σε αυτό βοήθησε η περσινή συμφωνία, η οποία επέτρεψε την προμήθεια 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία, και οι αναφορές για υψηλή συγκομιδή στη Ρωσία αυτή τη σεζόν.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο

Οι έμποροι βασίζονται σε αυτή την τάση για να συνεχιστεί. Οι θέσεις short στην αγορά σιταριού, ή τα στοιχήματα για πτώση των τιμών, αυξήθηκαν περισσότερο σε τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία από το χρηματιστήριο CME.

Οι επενδυτές αρχικά ανησυχούσαν ότι η απόφαση της Ρωσίας τον Ιούλιο να αποχωρήσει από τη συμφωνία θα ανέβαζε ξανά τις τιμές, αλλά οι εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία απροσδόκητα βοήθησαν να καλυφθεί το έλλειμμα προσφοράς από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία αντιπροσώπευε το 9,2% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού την περίοδο 2021-2022, την τελευταία σεζόν πριν από την εισβολή. Η S & P Global Commodity Insights εκτιμά ότι το μερίδιό της θα μειωθεί στο 6,4% την καλλιεργητική περίοδο 2023-2024.

Αντίθετα, η Ρωσία, η οποία είναι ήδη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, θα πρέπει να έχει μερίδιο 22,5 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών τη σεζόν 2023-2024. Τη σεζόν 2021-2022, το μερίδιό του ήταν 15,9 τοις εκατό.

Απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις 

Το μερίδιο της Ρωσίας μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται. Το 2022, η Ρωσία εξήγαγε 46 εκατομμύρια τόνους σίτου και η S&P αναμένει ότι οι εξαγωγές της χώρας θα φτάσουν τους 47 εκατομμύρια τόνους φέτος. «Δεν θα εκπλαγώ αν εξάγουν 50 εκατομμύρια τόνους», πρόσθεσε ο οικονομολόγος της S&P Global, Paul Hughes.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αγορά σιταριού παραμένει επιρρεπής σε ξαφνική άνοδο λόγω στοιχημάτων για περαιτέρω πτώση των τιμών και απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις. Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης είναι χαμηλότερη από τη βασική αξία του σιταριού.

Αυτό εγείρει τον κίνδυνο μια απροσδόκητη διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού να προκαλέσει απότομη άνοδο των τιμών. Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να ορίσει ένα κατώτατο όριο τιμών περιορίζοντας τις εξαγωγές. 

Άλλοι προειδοποιούν ότι το τέλος της συμφωνίας προμήθειας σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα αύξησε τον κίνδυνο επιθέσεων και από τις δύο πλευρές, κάτι που θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αύξηση των τιμών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις