Η Βουλγαρία ανέστειλε τις εισαγωγές ηλίανθου από την Ουκρανία

Εν μέσω απεργιών των Βουλγάρων αγροτών που δεν είναι ικανοποιημένοι με τις επιπτώσεις του διασυνοριακού εμπορίου στην περιοχή, οι αρχές της χώρας διεξήγαγαν χθες συνομιλίες μαζί τους για την επανάληψη των εισαγωγών ηλίανθου από την Ουκρανία, προκειμένου να αντισταθμιστεί μια πιθανή έλλειψη εφοδιασμού. Αποφασίστηκε να παραταθεί η απαγόρευση όλων των εισαγωγών μέχρι να εφαρμοστεί ένα σύστημα τριμήνου ή αδειών μεταξύ Ουκρανίας και Βουλγαρίας.

Ο ζεστός και ξηρός καιρός στη Βουλγαρία έχει μειώσει τις προοπτικές ιδίας παραγωγής ηλίανθου, οπότε οι μεταποιητές έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί στις αρχές της χώρας για βοήθεια στην οργάνωση προμηθειών πρώτων υλών. Αλλά τώρα η κυβέρνηση έχει ταχθεί στο πλευρό των αγροτών εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τον αντίκτυπο των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις αγορές των γειτονικών χωρών της ΕΕ.

"Οι μεταποιητές χρειάζονται πρώτες ύλες, αλλά οι αγρότες έχουν κεφάλαια και πολιτική επιρροή σε τοπικό επίπεδο, και οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν στη χώρα σε ένα μήνα", εξηγούν την κατάσταση Βούλγαροι έμποροι.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους εμπειρογνώμονες, το 2022/23 η χώρα θα συγκομίσει 1,7-1,8 εκατομμύρια τόνους ηλίανθου, και η γειτονική Ρουμανία - 2,3 εκατομμύρια τόνους, που είναι 17% και 11,5% λιγότερο από την πρόβλεψη του Αυγούστου, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, οι συμβάσεις που είχαν συναφθεί προηγουμένως για τις παραδόσεις ηλίανθου στη χώρα έχουν παγώσει και αναμένουν την τελική απόφαση των αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου, η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει την προσωρινή απαγόρευση των παραδόσεων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων από τις 15 Σεπτεμβρίου και η απόφαση αυτή έπρεπε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αποκλείστηκαν, γεγονός που κατέστησε αδύνατη την εξαγωγή ηλιέλαιου, οπότε οι Ουκρανοί αγρότες αναγκάστηκαν να εντείνουν τις εξαγωγές ηλίανθου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, η Ουκρανία εξήγαγε 1,63 εκατομμύρια τόνους ηλίανθου το 2021/22 και 1,9 εκατομμύρια τόνους το 2022/23.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2022/23, προτού 5 γειτονικές με την Ουκρανία χώρες της ΕΕ απαγορεύσουν τις εισαγωγές, σχεδόν το 79% του ηλίανθου που εξήχθη από την Ουκρανία, δηλαδή 1,5 εκατομμύρια τόνοι, στάλθηκε στην ΕΕ και το 33% του ενδεικνυόμενου όγκου ή 493.027 χιλιάδες τόνοι παραδόθηκαν στη Βουλγαρία.

Μετά την επιτυχή επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρωσικά πλοία, μέρος των υποβρυχίων μεταφέρθηκε από την Κριμαία στη Νοβορωσία, γεγονός που μείωσε τον κίνδυνο επιθέσεων στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Εάν μετά τη φόρτωση των δύο πρώτων πλοίων, οι θαλάσσιες εξαγωγές γίνουν πιο ενεργές, τότε η Ουκρανία θα σταματήσει να εξάγει ηλίανθο σε γειτονικές χώρες και θα επαναλάβει τις παραδόσεις ηλιέλαιου μέσω θαλάσσης, αφού πριν από τον πόλεμο δεν εξήγαγε σχεδόν καθόλου ηλίανθο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις