Πτώση του όγκου στις εξαγωγές νωπών προϊόντων της Ισπανίας

Οι ισπανικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου μειώθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 7 εκατ. τόνους.

Η αξία των εξαγωγών κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 8% και ανήλθε σε 10,88 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Τελωνείων και Ειδικών Φόρων, τα οποία επεξεργάστηκε η Fepex.

Οι συνολικές εξαγωγές για τους πρώτους επτά μήνες του έτους ανήλθαν σε λίγο πάνω από 7 εκατ. τόνους, εκ των οποίων 3,29 εκατ. τόνοι ήταν λαχανικά, μειωμένοι κατά 2%, και 3,72 τόνοι φρούτα, μειωμένοι κατά 12%.

Όσον αφορά τα προϊόντα, οι πιπεριές και τα μαρούλια ήταν τα λαχανικά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ακολουθούμενα από τις ντομάτες, τα αγγούρια και τα λάχανα.

Τα πορτοκάλια ήταν τα πιο εξαγώγιμα φρούτα, με το καρπούζι, τις φράουλες και τα πετρόκαρπα να βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα.

Η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 8%, φθάνοντας τα 10,88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,17 εκατ. ευρώ αφορούσαν λαχανικά (αύξηση 15%) και τα 5,71 εκατ. ευρώ φρούτα (αύξηση 2%).

"Για τη Fepex, η μείωση του εξαγόμενου όγκου μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της παραγωγής λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ενώ η αξία αυξάνεται, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής, αλλά κυρίως λόγω του πληθωρισμού", σημειώνει η Fepex

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις