Τι γίνεται στα πλημμυρισμένα της Θεσσαλίας

Απελπιστική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας δυο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα της θεομηνίας «Ντάνιελ». Οι αγρότες έχουν χάσει όλα τα υπάρχοντά τους και όπως ανέφεραν μιλώντας στο Agrocapital το μόνο που σκέφτονται «είναι πως θα ξεχειμωνιάσουν καθώς οι περιουσίες μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».

Όπως σημειώνουν μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τους υπεύθυνους σχετικά με τις αποζημιώσεις, τόσο για την παραγωγή τους όσο και για των γεωργικό εξοπλισμό που χάθηκε από ορμητικά νερά που «έπνιξαν» τον Κάμπο και παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. 

 

Οι ίδιοι ζητούν να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις γιατί όπως λένε «δεν γίνεται σε παραγωγές όπως το βαμβάκι, που έχει 300 ευρώ έξοδα το στρέμμα, να σχεδιάζεις να δώσεις, όπως ακούγεται, 120 ευρώ το στρέμμα. Αυτό θα ήταν καταστροφικό». 

Ανησυχία εάν θα αποστραγγιστεί εγκαίρως το νερό

Αρκετές περιοχές βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό, με τους αγρότες να εκφράζουν την ανησυχία τους εάν θα γίνουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποστραγγιστεί το νερό γρήγορα, να γίνουν οι εργασίες που χρειάζονται για να προχωρήσουν στις σπορές.

«Εάν η κατάσταση παραμείνει όπως είναι σήμερα, αμφιβάλλουμε εάν θα μπορούν να σπαρθούν σιτηρά και βαμβάκια. Θα πρέπει πρώτα να φύγει όλο αυτό το νερό, στη συνέχεια να δούμε σε τι κατάσταση είναι τα χωράφια και μετά να αποφασίσουμε εάν θα προχωρήσουμε στη σπορά ή όχι» μας είπαν. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτών, περισσότερα από 200.000 στρέμματα αυτή τη στιγμή βρίσκονται κάτω από 8 μέτρα νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν εάν τα αγροτεμάχια θα είναι σε θέση να καλλιεργηθούν τη νέα χρονιά. 

«Η Κάρλα για να αποστραγγιστεί χρειάστηκαν 2 χρόνια και πλέον η έκταση που καταλαμβάνει είναι μεγαλύτερη από την αρχική της έκταση. Αμφιβάλλουμε εάν θα φύγει όλο αυτό το νερό για να προλάβουμε να σπείρουμε σιτηρά» υπογράμμισαν στο Agrocapital.

Δεν ξέρουμε ακόμη πόσο θα αποζημιωθούμε

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγκεκριμένα μέχρι στιγμής κρατούν σιγή ιχθύος όσο αφορά το ύψος των αποζημιώσεων. Η επίσημη γραμμή που ακολουθείται είναι ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και μετά να αποφασιστεί το ποσό που θα δοθεί ως αποζημίωση. 

«Μέχρι στιγμής δεν ξέρει κανείς αγρότης τι χρήματα θα λάβει ως αποζημίωση» σημείωσαν στο Agrocapital. 

Γεωτρήσεις, ηλεκτρικοί πίνακες, μηχανήματα που έχουν θαφτεί κάτω από τη λάσπη, τρακτέρ που έχουν υποστεί ζημιές λόγω του νερού, είναι μερικά από τις πληγές που άφησε στους αγρότες ο «Ντάνιελ».

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, ζημιές έχουν προκληθεί σε περισσότερα από 1.000 τρακτέρ, με ότι αυτό συνεπάγεται με το ξεκίνημα της γεωργικής δραστηριότητας εκ νέου.

 

Λένε για άτοκα δάνεια αλλά…

Σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουν οι πληγέντες αγρότες, έχει γίνει μια σειρά προκαταρκτικών συζητήσεων για την παροχή άτοκων δανείων. «Σχεδόν όλοι οι αγρότες είναι “κόκκινοι” στις τράπεζες. Πώς είναι δυνατόν αυτοί να λάβουν άτοκα δάνεια; Ποια τράπεζα θα δεχθεί να τους τα χορηγήσει;» διερωτώνται.

Αυτό που οι ίδιοι ζητάνε είναι να λάβουν «σωστές» αποζημιώσεις για να πάρουν πίσω την αξιοπρέπειά τους. Θα πρέπει να γίνει διαγραφή χρεών από τα τράπεζες και προς το δημόσιο» μας είπαν και συμπλήρωσαν «Αλλιώς δεν θα μπορεί να ξεκινήσει κανείς να καλλιεργεί. Δεν γίνεται μετά από τέτοια καταστροφή να επανέλθεις ενώ χρωστάς» λένε.

Ζητούν να τους δοθεί ουσιαστική βοήθεια και όχι «ενέσεις». Για να δείξουν μάλιστα το μέγεθος της καταστροφής και πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται μας είπαν πως «και η καταστροφή να μην είχε γίνει, το κόστος παραγωγής είναι τόσο υψηλό που οι τιμές που υπάρχουν σήμερα στις αγορές πάλι δεν καλύπτουν το κόστος».

Οπότε μπορεί να φανταστεί κανείς από μόνος του σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η «ατμομηχανή» της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδας και πόσο δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον της. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις