Το «πάρτι» της αγροτεχνολογίας τελείωσε

Η γεωργία πάσχει από τον πονοκέφαλο της φρενήρους αγοράς πριν από δύο χρόνια, αλλά κινείται προς μια νέα, πιο σταθερή ισορροπία, μας λέει ο Shubhang Shankar της Syngenta Group Ventures.

Ο τομέας της γεωργικής τεχνολογίας οδεύει προς μια απότομη διόρθωση μετά από μια περίοδο υπερβολικών επενδύσεων, λέει ο Shubhang Shankar, διευθύνων σύμβουλος της μονάδας εταιρικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Syngenta. 

Αλλά μετά από μια δύσκολη προσαρμογή, λέει ότι ο τομέας είναι πιθανό να επιστρέψει σε σταθερή ανάπτυξη, καθώς καθίσταται απαραίτητος για την αντιμετώπιση μιας σειράς παγκόσμιων "μεγα-τάσεις".

"Η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε μια εκκαθάριση του κοπαδιού. Θα υπάρξουν περισσότερες μειώσεις, περισσότερες πτωχεύσεις και θα υπάρξουν ανακατατάξεις", λέει ο Shankar.

"Για να είμαι ειλικρινής, απλά πιστεύω ότι υπήρξαν πάρα πολλές επενδύσεις σε πάρα πολλές εταιρείες που ασχολήθηκαν με πάρα πολλές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, και ο απολογισμός βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη.

Η ιδέα συνδέθηκε με τα σενάρια εξόδου στις δημόσιες εγγραφές, λέει. Όταν οι εταιρείες έμπαιναν στο χρηματιστήριο με αποτιμήσεις που ήταν 20 φορές τα έσοδά τους, η άποψη πολλών επενδυτών ήταν: "Ας εφαρμόσουμε αυτή την αναλογία σε όλες τις εταιρείες, σε προχωρημένο ή πρώιμο στάδιο".

"Νομίζω ότι οι αποτιμήσεις σίγουρα δεν συγχρονίστηκαν με τις θεμελιώδεις πραγματικότητες των εταιρειών του κλάδου μας, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να το αρνηθεί αυτό.

"Ορισμένες εταιρείες και επενδυτές μπορεί να ήταν συνετοί, ίσως κάποιες δεν ήταν αρκετά τυχερές ώστε να αντλήσουν χρήματα με γενναιόδωρους όρους το 2021, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι υπήρχε μια τεράστια παράλογη υπερβολή στην αγορά τότε".

Ο Shankar λέει ότι ένας από τους κύριους παράγοντες της έκρηξης της αγοράς ήταν η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση μεταξύ των επενδυτών ότι η ψηφιοποίηση έπρεπε να επεκταθεί στη γεωργία, και ενώ αυτό τροφοδότησε τις επενδύσεις σε πολλά υποσχόμενους προγραμματιστές τεχνολογίας από το 2015 έως το 2019 περίπου, η αγορά εξερράγη το 2020 και το 2021, καθώς τα κεφάλαια VC συσσωρεύτηκαν.

Η εισροή εύκολου χρήματος δημιούργησε την αντίληψη ότι θα μπορούσατε να συγκεντρώσετε πολλά χρήματα γρήγορα και να επεξεργαστείτε τον τρόπο δημιουργίας μιας πρότασης αξίας και να αποκτήσετε έλξη στην αγορά αργότερα. 

Αλλά το 2023, οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις και θέτουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση των εσόδων, την εμπορική έλξη και την κερδοφορία.

"Νομίζω ότι ο διάδρομος αυτός δεν υπάρχει πλέον, το πάρτι της ανάπτυξης σε οποιοδήποτε κόστος έχει τελειώσει και νομίζω ότι οι εταιρείες που δεν μπορούν να δείξουν μια σαφή πορεία προς την κερδοφορία τιμωρούνται και θα τιμωρηθούν, επειδή το κεφάλαιο δεν είναι πλέον φθηνό", λέει ο Shankar.

Σημάδι των καιρών είναι ότι η Syngenta Group Ventures, η οποία έχει υποστηρίξει περισσότερες από 50 εταιρείες και επενδύει σε όλο τον κόσμο, έχει πραγματοποιήσει μόνο μία νέα επένδυση μέχρι στιγμής φέτος, αν και συμμετέχει ενεργά σε επόμενους γύρους για το χαρτοφυλάκιό της, το οποίο, σύμφωνα με τον Shankar, αντέχει την καταιγίδα.

Η κλιματική κρίση είναι επικεφαλής των μεγα τάσεων της γεωργίας

Η διόρθωση της αγοράς δημιουργεί, ωστόσο, κάποιες ευκαιρίες για τους επενδυτές που επιθυμούν να προηγηθούν των μεγαλοτάσεων, με κυριότερη την κλιματική κρίση. 

Οι αγρότες πρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν τρόφιμα για να στηρίξουν έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, αλλά πρέπει επίσης να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία των φυσικών πόρων.

Οι τεχνολογίες που μπορούν να αυξήσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών στην ίδια έκταση γεωργικής γης θα έρχονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο, όπως και οι τρόποι μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η αύξηση της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος και ακόμη και τα μοντέλα χρηματοδότησης για γεωργικές πρακτικές με μηδενική κατανάλωση.

Μια άλλη μέγα τάση είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

"Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού θα αποτελέσει πρόκληση", λέει ο Shankar. 

"Οι πληθυσμοί είτε μειώνονται είτε δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα, και κανείς δεν θέλει πραγματικά να κάνει εξαντλητικές χειρωνακτικές εργασίες στη γεωργία, οπότε τι σημαίνει αυτό; Πώς θα θρέψουμε τους ανθρώπους αν στερούμαστε μια πολύ σημαντική εισροή: την ανθρώπινη εργασία;

"Τι θα γίνει με την αύξηση του επιπέδου της γεωργίας για τους μικροκαλλιεργητές; Πώς το κάνετε αυτό βοηθώντας τους να έχουν πρόσβαση σε δυνατότητες και εισροές όπως η χρηματοδότηση; Νομίζω ότι η fintech για τους μικροκαλλιεργητές θα αποτελέσει πηγή ευκαιριών στο μέλλον".

Όμως η αγροτική τεχνολογία μπορεί να είναι ένας δύσκολος τομέας με αργούς κύκλους πωλήσεων και σχετικά μικρές αξίες παραγγελιών. 

Οι πολύ μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις δεν τείνουν να αγοράζουν προϊόντα από νεοσύστατες επιχειρήσεις, οπότε οι νέες εταιρείες ασχολούνται με μικρότερους πελάτες που πραγματοποιούν μικρότερες αγορές. 

‘Ταυτόχρονα, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις δεν τείνουν να πραγματοποιούν συχνά τόσες πολλές αγορές από τον ίδιο προμηθευτή.

"Ο αριθμός των αγορών είναι μικρός κατά τη διάρκεια μιας σεζόν ή ενός έτους και ως πελάτης, εγγράφεσαι για μία ή δύο προσφορές, σε αντίθεση με τις τραπεζικές υπηρεσίες ή το fintech ή το ηλεκτρονικό εμπόριο", λέει ο Shankar. "Κάνω τρεις ή τέσσερις αγορές το μήνα στο Amazon - αν ήμουν αγρότης, είναι απίθανο να κάνω τόσες πολλές συναλλαγές με οποιονδήποτε τεχνολογικό πάροχο.

"Το κόστος παράδοσης είναι υψηλότερο, ειδικά αν είστε σε μια επιχείρηση που παρέχει μια φυσική υπηρεσία ή ένα προϊόν σε έναν αγρότη. 

Και οι αγρότες που είναι οι πελάτες σας δεν είναι συγκεντρωμένοι σε αστικές περιοχές, είναι πολύ ευρέως διασκορπισμένοι. Έτσι, αυτό αυξάνει το κόστος σας και την πολυπλοκότητα των εργασιών σας".

Παρ' όλα αυτά, ο Shankar αναμένει να βρεθούν κάποιοι νέοι επενδυτικοί στόχοι καθώς ο τομέας βρίσκει την ισορροπία του. Η Syngenta έχει έναν εταιρικό βραχίονα VC εδώ και σχεδόν 15 χρόνια και έχει επενδύσει σε περιόδους ανόδου και ύφεσης, λέει. 

Η αγροτική τεχνολογία δεν είναι ένας τομέας όπου οι εταιρείες αναπτύσσονται εκθετικά γρήγορα, όπως θα συνέβαινε με μια καυτή νεοφυή επιχείρηση λογισμικού.

"Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας εκλάβουν ως τουριστικό κεφάλαιο", λέει ο Shankar. "Δεν έχουμε επενδύσει στην αγροτική τεχνολογία επειδή είναι το επόμενο καυτό πράγμα και προσπαθούμε να βγάλουμε ένα δολάριο από αυτό, θέλουμε να υποστηρίξουμε την καινοτομία και αυτή η αποστολή είναι ανεξάρτητη από το πώς είναι οι εξωτερικές αγορές. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε υποσχόμενους επιχειρηματίες και ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο και όταν τις συναντάμε".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις