Η Ιταλία και η Ελλάδα θα παράγουν τον ίδιο όγκο ακτινιδίων

Η συνεχιζόμενη μείωση της παραγωγής εξαιτίας της μόριας, των παγετώνων και της μείωσης των φυτεύσεων οδηγεί σε νέα πτώση των ιταλικών προβλέψεων

Ο όγκος των ακτινιδίων που θα παραχθούν τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα θα είναι περίπου ο ίδιος τη φετινή περίοδο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η CSO Ιταλίας.

Οι παραγωγοί στην Ιταλία αναμένουν μείωση της εθνικής τους παραγωγής κατά 15% αυτή τη σεζόν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της ασθένειας που είναι γνωστή στην περιοχή ως moria.

Και ενώ η αναμενόμενη σοδειά των 311.000 τόνων επιτρέπει στη χώρα να διατηρήσει τη θέση της ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του φρούτου παγκοσμίως μετά τη Νέα Ζηλανδία, η ίδια προβλεπόμενη ποσότητα των 311.000 τόνων για την Ελλάδα σημαίνει ότι μοιράζεται αυτή τη δεύτερη θέση το 2023/24.

Πριν από πέντε χρόνια, η Ιταλία παρήγαγε περίπου 373.000 τόνους πράσινων ακτινιδίων και 60.000 τόνους κίτρινων ποικιλιών.

Όμως οι επιπτώσεις της μόριας, ιδίως στην πιο κοινή πράσινη ποικιλία Hayward, ήταν βαριές. Παράλληλα, οι παγετοί και η μείωση των φυτεμένων εκτάσεων συνέβαλαν επίσης στη μείωση κατά 7% του φετινού όγκου συγκομιδής.

Κίτρινη "λάμψη"

Η συνολική εκτιμώμενη παραγωγή ακτινιδίων στην Ευρώπη θα είναι περίπου 755.000 τόνοι, 4% λιγότεροι από το 2022 και πολύ χαμηλότερα από τους 800.000 τόνους που παρατηρήθηκαν το 2018/19, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο 42ο ετήσιο συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ακτινιδίων (IKO) στη Χιλή.

"Εστιάζοντας στις προβλέψεις για την Ιταλία, η μείωση υπαγορεύεται για άλλη μια φορά από τη μείωση της παραγωγής πράσινου ακτινιδίου, ίση με μείον 15 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος", δήλωσε ο CSO.

Η μόρια, γνωστή εκτός Ιταλίας ως "πεθαίνω", εμφανίστηκε αρχικά πριν από δέκα χρόνια στο Βένετο. Στο διάστημα αυτό, είχε σοβαρές επιπτώσεις και σε άλλες σημαντικές περιοχές καλλιέργειας ακτινιδίων, όπως το Πιεμόντε και πιο πρόσφατα το Λάτσιο. Υπάρχει επίσης στο Friuli, την Καλαβρία, την Καμπανία και τη Basilicata.

"Το φαινόμενο είναι πολύ ανησυχητικό", λέει ο Thomas Bosi της CSO Ιταλίας. Με βάση τη δική της ανάλυση, η ομάδα εκτιμά ότι από το 2012 έως σήμερα περισσότερα από 8.600 εκτάρια έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Το κιτρινόσαρκο ακτινίδιο φαίνεται ωστόσο να έχει αποφύγει την επίθεση. Η φετινή συγκομιδή θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 103.000 τόνους, καθώς νέα φυτά μπαίνουν στην παραγωγή, και αυτό σηματοδοτεί αύξηση 12% σε σχέση με το 2022.

Αλλού στην Ευρώπη, η παραγωγή της Ελλάδας αναμένεται επίσης να μειωθεί, αλλά μόλις κατά 3% σε σχέση με την περσινή πλήρη σοδειά.

Αρνητική είναι η τάση και στην Ισπανία, όπου ο όγκος αναμένεται να μειωθεί κατά 4% σε ετήσια βάση σε λίγο πάνω από 28.000 τόνους.

Η πρόβλεψη για την παραγωγή της Γαλλίας είναι περίπου 46.000 τόνοι (+2% σε σχέση με το 2022) και η Πορτογαλία αναμένει αύξηση 10% σε περίπου 58.000 τόνους.

Οι συγκομιδές στο νότιο ημισφαίριο νωρίτερα φέτος ήταν γενικά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, κυρίως λόγω των κλιματικών προβλημάτων.

Η Νέα Ζηλανδία παρήγαγε περίπου 492.000 τόνους (μείωση 21%), με σημαντική μείωση του πράσινου προϊόντος. Η Χιλή κατέγραψε πτώση 11% σε λίγο κάτω από 125.000 τόνους.

Ως αποτέλεσμα, φαίνεται ότι λιγότερα ακτινίδια κατέληξαν στην Ευρώπη και οι εκστρατείες των χωρών αυτών ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις