Θεσσαλία: «Βράζει» ο αγροτικός κόσμος με τα σενάρια για τις αποζημιώσεις

Πολλά είναι τα ερωτήματα των Θεσσαλών αγροτών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Ντάνιελ αναφορικά με τις αποζημιώσεις που αναμένεται να λάβουν.

Μιλώντας στο Agrocapital παραγωγοί από τις περιοχές της Θεσσαλίας διερωτώνται εάν τα ποσά των αποζημιώσεων που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο είναι πραγματικές, καθώς όπως μας είπαν «ακόμη δεν έχει τελειώσει η καταγραφή των ζημιών και κάποιοι ήδη γράφουν τα ποσά τα οποία θα λάβουμε. Εφόσον ισχύουν αυτά τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα» είπα και συμπληρώνουν «οι υπεύθυνοι θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν εάν μας θέλουν όχι μόνο να καλλιεργούμε τα χωράφια μας αλλά αν μας θέλουν και στη γη μας».

Τα ποσά για αποζημιώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το περασμένο διάστημα ανέρχονται σε 85 ευρώ ανά ζώο και σε 180 ευρώ ανά στρέμμα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το κόστος παραγωγής στο βαμβάκι φτάνει τα 250-300 ευρώ το στρέμμα.

Σύμφωνα με τους αγρότες οι υπεύθυνοι τόσο του ΥΠΑΑΤ όσο και αυτοί που διακινούν αυτά τα σενάρια «θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, να ρωτήσουν και να μάθουν τα κοστολόγια που απαιτούνται για την καλλιέργεια ενός μόλις στρέμματος χωραφιού, καθώς και τα χρήματά που χρειάζονται για την ενοικίασή του».

Επίσης είπαν στο Agrocapital πως «θα πρέπει να ρωτήσουν τις ενεργειακές εταιρίες πόσο χρεώνουν την αγροτική κιλοβατώρα στον αγρότη αλλά και πόση ενέργεια χρειάζεται για να ποτιστεί ένα χωράφι, από το οποίο μετά τις καταστροφές, οι παραγωγοί δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις