Λάρισα: Στο εδώλιο 35 κατηγορούμενοι για το νοθευμένο ελαιόλαδο

Συνολικά 35 άτομα βρέθηκαν σήμερα κατηγορούμενοι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας για την υπόθεση με το νοθευμένο ελαιόλαδο που αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2017 μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εργοστάσιο στη Λάρισα, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και με τη συνδρομή στελεχών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του Ε.Φ.Ε.Τ.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της αστυνομίας και αφού είχε προηγηθεί αρχικά η σύλληψη εφτά ατόμων, οι δράστες λειτουργούσαν έχοντας ως βάση το εργοστάσιο, στο οποίο ήταν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους.

Ακολούθως, ανάλογα με τις παραγγελίες που λάμβαναν για εφοδιασμό με ελαιόλαδο, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Το νοθευμένο ελαιόλαδο τοποθετούνταν σε πλαστικούς ή μεταλλικούς περιέκτες (τενεκέδες) διαφόρων μεγεθών, με τυπωμένες η επικολλημένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας (Κρήτη, Μεσσηνία κ.α.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» καθώς και οι ιδιότητες του.

Η διανομή των νοθευμένων ελαίων πραγματοποιούνταν με τη χρήση ενός εκτεταμένου δικτύου διανομών, που είχε τις εξής μορφές: διανομή σε καταστήματα (συνήθως εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.), διανομή σε λιανοπωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν σε δικό τους πελατολόγιο, απευθείας διανομή από τα μέλη της οργάνωσης σε μεμονωμένους πελάτες, για ιδία χρήση και εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία.

Η δράση της ομάδας, σύμφωνα με την αστυνομία, ξεκίνησε από το 2015 και το χρονικό διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου του 2017 έως 24 Νοέμβριου του ίδιου έτους, εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου (100.000) λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε (200.000) ευρώ.

Σήμερα, σχεδόν έξι χρόνια μετά τις πρώτες συλλήψεις, κατηγορούμενοι ήταν μεταξύ άλλων ένας 55χρονος Λαρισαίος ο οποίος, και όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, ήταν και αυτός που κινούσε τα νήματα πίσω από την οργάνωση, δύο στενά μέλη της οικογένειας του, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, καταστηματάρχες αλλά και αγρότες που έτυχε να προμηθευτούν εκείνη την περίοδο το συγκεκριμένο λάδι.

Τελικά, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων για πράξεις ωστόσο που είχαν να κάνουν με την απάτη και την αποθήκευση. Για όλες τις υπόλοιπες πράξεις οι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν λόγω της παρέλευσης της πενταετίας από την διάπραξη του αδικήματος.

Ως προς τις ποινές το δικαστήριο επέβαλε στον «εγκέφαλο» της οργάνωσης, συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών και πέντε μηνών μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως.

Στα δύο μέλη της οικογένειας του συνολική ποινή φυλάκισης 31 μηνών και σε πέντε άτομα που είχαν άμεση εμπλοκή με την οργάνωση συνολική ποινή φυλάκισης 21 μηνών. Για τους άλλους κατηγορούμενους η ποινή ήταν κάτω του ενός έτους ενώ με εξαίρεση των πρώτο κατηγορούμενο, για όλους τους υπόλοιπους η ποινή έχει τριετή αναστολή.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις