ΥΔΩΡ-Θεσσαλία: 2-0 η Μεγάλη Καταστροφή

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο «Ντάνιελ» χτύπησε τη Θεσσαλία και είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος του πρωτογενούς τομέα της χώρας αλλά και να καταστραφούν ολόκληρες περιουσίες.

Οι λάσπες κάλυψαν τα πάντα, από χωράφια και γεωργικό εξοπλισμό μέχρι σπίτια και οικοσυσκευές, φτάνοντας τους ανθρώπους που ζουν στις πληγείσες περιοχές στο όριο της απόγνωσης, αδυνατώντας να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα. 

Σαν να μην έφτανε αυτό και μετά από διαβεβαιώσεις ειδικών ήταν ο «Ντάνιελ» ήταν μια ιδιαίτερη συνθήκη και δεν θα συμβεί ποτέ ξανά, πέρασαν λίγες ημέρες και την επίσκεψή του έκανε ο «Elias», βυθίζοντας και πάλι τις περιουσίες των αγροτών κάτω από τα νερά.

Εκτός από τις υλικές καταστροφές, η θεομηνία είχε ως αποτέλεσμα 17 άνθρωποι συνολικά να χάσουν τη ζωή τους, πληρώνοντας «βαρύ φόρο» για την αδράνεια των υπευθύνων. 

Αγρότες που μίλησαν στο Agrocapital σημείωσαν ότι από την πλευρά της Θεσσαλίας υπάρχουν περί τα 60 κατασκευασμένα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ στις περιοχές που σημειώθηκαν οι καταστροφές δεν υπήρχε σχεδόν κανένα.

Και ρωτούν:

* Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν γίνει οι κατάλληλες μελέτες από τους αρμοδίους για να αποτραπεί η ολική καταστροφή την οποία υπέστησαν οι περιουσίες μας;

* Μήπως όλα αυτά τα χρόνια γινόταν μελέτες που ήταν “φωτογραφικές” και όχι για να γίνει πραγματικά ένα έργο;

* Πόσες μελέτες έδωσε το ΥΠΑΑΤ με αναθέσεις μέχρι 60.000 ευρώ;

* Μήπως και αγρότες από άλλες περιοχές της Ελλάδας θα πρέπει να δουν αν γίνονται και εκεί αντίστοιχες κινήσεις;»

Χαρακτηριστικό της αδράνειας των υπευθύνων είναι το Φράγμα της Γυρτώνης, ένα έργο 40 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ το οποίο… ρημάζει, όπως είχε δημοσιεύσει και η Ύπαιθρος Χώρα τέλος Μαΐου.

Στο εν λόγω δημοσίευμα είχε καταγραφεί η ανησυχία και η αγανάκτηση του ΤΟΕΒ Πηνειού για την πορεία του έργου «Ρουφράκτης Γυρτώνης» ενός από τα μεγαλύτερα και πιο δαπανηρά έργα της ευρύτερης περιοχής το οποίο είχε κυριολεκτικά αφεθεί στην τύχη του. 

Παρόλο που ο ΤΟΕΒ Πηνειού είχε γνωστοποιήσει ότι θα αναλάβει το περασμένο καλοκαίρι την διαχείριση του φράγματος διερωτάται γιατί δεν έχει καθοριστεί ο μόνιμος φορέας διαχείρισης.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο αντιδήμαρχος Τεμπών και μέλος της Διοίκησης του ΤΟΕΒ Πηνειού, Νίκος Μητσογιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ «αυτή τη στιγμή έχει κατασκευαστεί αγωγός για να ποτίζουν οι αγρότες με λιγότερο κόστος αλλά δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν από την στιγμή που δεν έχει παραδοθεί το έργο“.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις