Πολλά τα πλεονεκτήματα από τη χρήση ψεκαστικών drones "EAVision" της «PROMEX Κεχίδης»

Ευκολότερη και καλύτερη φυτοπροστασία προσφέρουν στους αγρότες τα ψεκαστικά drones καθώς εκτός από το λιγότερο χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εργασιών, οι παραγωγοί βλέπουν και το κόστος να μειώνεται.

Κύριος συνεργάτης σε αυτή τη διαδικασία είναι τα ψεκαστικά drones της «PROMEX Κεχίδης» που αποτελεί τον αποκλειστικός αντιπρόσωπος της EAVision, τα οποία είναι εξαιρετικής αντοχής, έχουν μεγάλη αυτονομία πτήσης φτάνοντας έτσι και στα πιο δύσκολα σημεία στις δενδρώδεις καλλιέργειες. 

Παράλληλα με τα drones της «PROMEX Κεχίδης» ο αγρότης γίνεται πιο «πράσινος», καθώς μειώνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και του αποτυπώματος άνθρακα, συμβάλλοντας παράλληλα στην μείωση του κόστους παραγωγής, την εξοικονόμηση πόρων, και την προστασία του περιβάλλοντος. 

 

Ο παραγωγός με τη χρήση των μοντέλων που διαθέτει η εταιρία, τόσο το Hercules EA-30XP όσο και το Demeter EA-20X, έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν όλο το 24ωρο, μέρα και νύχτα, με ταχύτητες ανέμων 5+ μποφόρ

Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση των ψεκαστικών drones της EAVision. Μεταξύ αυτών οι μειωμένες ποσότητες χημικών και νερού, με ισομερή κατανομή των σκευασμάτων στην καλλιέργεια που συμβάλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, και στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η αυτοματοποιημένη λειτουργία, χωρίς την συμβολή του χειριστή. 

- Πώς η χρήση των ψεκαστικών drones βοηθά στη μείωση του κόστους παραγωγής και του αποτυπώματος άνθρακα;

Η χρήση των drones ψεκασμού στη γεωργία, προσφέρει σειρά πλεονεκτημάτων έναντι των συμβατικών μεθόδων. Η PROMEX Κεχίδης, αποκλειστικός αντιπρόσωπος της EAVision, εισάγει στην ελληνική αγορά τα κορυφαία γεωργικά drones της κατηγορίας:

1.    Ακριβής κατανομή λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, με οικονομία: Η ακριβής και ισομερής κατανομή των χημικών, κατά την εφαρμογή στην καλλιέργεια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πιστότητα της πλοήγησης του ψεκαστικού drone, και την ικανότητα του ν’ αποφεύγει τα εμπόδια, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και ομοιόμορφη εφαρμογή των φαρμάκων, χωρίς διακοπές, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά.

Τα ψεκαστικά drones, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να μειώσουν την χρήση των χημικών από 10% έως και 40%, σε σύγκριση με τα συμβατικά ψεκαστικά, ενώ χρησιμοποιούν περίπου το ένα δέκατο του νερού. Οι μειωμένες ποσότητες φυτοφαρμάκων και νερού, συμβάλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, και στην προστασία του περιβάλλοντος.

2.    Εξοικονόμηση καυσίμων κατά την εφαρμογή, και τις μετακινήσεις: Οι γεωργικές καλλιέργειες συχνά εκτείνονται σε μεγάλες αποστάσεις, και η εργασία σε αυτές μπορεί να απαιτεί αλλεπάλληλες μετακινήσεις. Η χρήση ενός ψεκαστικού drone απαλλάσσει τον γεωργό από ρυμουλκήσεις ή αναρτήσεις ογκωδών βυτίων και ψεκαστικών μηχανημάτων στο τρακτέρ, για μεταφορά τους στο πεδίο, ή μετακινήσεις για αναπλήρωση νερού, όπως επίσης και από την εφαρμογή των χημικών με χρήση του τρακτέρ. Μειώνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και του αποτυπώματος άνθρακα, συμβάλλοντας παράλληλα στην μείωση του κόστους παραγωγής, την εξοικονόμηση πόρων, και την προστασία του περιβάλλοντος.

3.    Η σημασία της ακριβούς πλοήγησης: Όλα τα ψεκαστικά drones δεν επιχειρούν με την ίδια ακρίβεια. Ένα σύστημα που βασίζει την πλοήγηση του μόνο σε δεδομένα GPS, έχει σημαντικές αποκλίσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν το ± 1m. Αυτό σημαίνει ότι κάποια σημεία της καλλιέργειας μπορεί να δεχθούν περισσότερη ποσότητα χημικών, ή να μην ψεκαστούν καθόλου.

Η εφαρμογή των φυτοφαρμάκων είναι σημαντικό να γίνεται αδιάληπτα, χωρίς διακοπές της διαδικασίας του ψεκασμού λόγω αποτυχίας αποφυγής εμποδίων, που επηρεάζουν αρνητικά την ακρίβεια.
 
Μόνο τα ψεκαστικά drones που περιλαμβάνουν σύστημα δεδομένων RTK, το οποίο μειώνει την απόκλισή της πλοήγησης σε λίγα εκατοστά, παρέχουν το ενδεδειγμένο επίπεδο ακρίβειας και ασφάλειας.

Τα συστήματα RTK χωρίζονται σε συνδρομητικά, στα οποία συνδέεσαι με τον πάροχο δεδομένων RTK μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, και σε αυτόνομα, τα οποία περιλαμβάνουν την μονάδα σταθμού εδάφους RTK στον εξοπλισμό του drone, και τα οποία προσφέρουν σαφή πλεονεκτήματα έναντι των συνδρομητικών, καθώς δεν υπάρχουν κόστη συνδρομών, και λειτουργούν ανεξάρτητα σε όλες τις περιοχές, χωρίς χρήση δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Τέλος, η υψηλή πιστότητα της πλοήγησης βελτιώνει την επιχειρησιακή ασφάλεια.

4.    Μηδενικές εκπομπές καυσαερίων: Η πληθώρα των ψεκαστικών drones είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Οι κινητήρες και τα συστήματα τους τροφοδοτούνται μέσω επαναφορτιζόμενων μπαταριών, αποφεύγοντας την χρήση ορυκτών καυσίμων.

5.    Μηδενική επίδραση επί του εδάφους, και αποφυγή απώλειας σοδιάς: Τα ψεκαστικά drones, όταν επιχειρούν, δεν ασκούν πίεση στο έδαφος, ούτε καταστρέφουν τμήματα της παραγωγής, όπως συμβαίνει με τα τροχοφόρα. Συμβάλλουν στη διατήρηση της δομής του εδάφους, και της υγείας του οικοσυστήματος.

6.    Προφύλαξη από την τοξική νέφωση κατά την εφαρμογή: Σε αντίθεση με τα συμβατικά ψεκαστικά, όπου ο γεωργός βρίσκεται μέσα στο τρακτέρ, κοντά στα χημικά, τα drones επιτρέπουν στον χειριστή τους να παραμείνει σε απόσταση από την τοξική νέφωση, κατά την διάρκεια της εφαρμογής, προστατεύοντας την υγεία του.

7.    Τα ψεκαστικά drones της EAVision αποτελούν ιδανικές λύσεις: Το κορυφαίο γεωργικό drone της αγοράς Hercules EA-30XP, 5ης γενιάς, σε αποκλειστική διανομή από την PROMEX Κεχίδης, είναι ικανό να επιχειρεί παντού αυτόνομα, σε εύκολες επίπεδες καλλιέργειες, όπως και σε δύσβατες ορεινές ανισοϋψείς δενδροκαλλιέργειες. Διαθέτει έναν πραγματικά μοναδικό συνδυασμό συστημάτων και αισθητήρων, περιλαμβάνοντας τεχνολογίες οι οποίες δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο ψεκαστικό drone σήμερα, όπως το ραντάρ LIDAR 360°, και το οπτικό σύστημα αναγνώρισης Binocular Vision, ανεπτυγμένο από την EAVision, καθιστώντας την εταιρεία, προπομπό των εξελίξεων.

Η ακρίβεια της πλοήγησης που προσφέρει το αυτόνομο σύστημα RTK, σε συνδυασμό με τα πρωτοποριακά φυγοκεντρικά ακροφύσια ψεκασμού ομίχλης (CCMS), συμβατά με φυτοφάρμακα σε μορφή σκόνης, ρυθμιζόμενου μεγέθους σταγονιδίων από 10 έως 250 μm (μικρόμετρα), τα οποία παράγουν την μικρότερη και ελαφρύτερη σταγόνα της κατηγορίας, με τη νέφωση να καλύπτει το φυτό ακόμη και από την κάτω πλευρά του φυλλώματος, παρέχουν μεγαλύτερη διεισδυτικότητα έναντι του ανταγωνισμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομοιόμορφη και ισομερή κατανομή των σκευασμάτων.

Η ρομποτική τεχνολογία του Hercules EA-30XP συγκεντρώνει όλους τους αισθητήρες του συστήματος στο εμπρόσθιο τμήμα του drone, συνδυάζοντας τα δεδομένα τους, τα οποία επεξεργάζεται μία πανίσχυρη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε το σύστημα ν’ αντιλαμβάνεται αποτελεσματικά το περιβάλλον, επιτρέποντας την πλήρως αυτοματοποιημένη πλοήγηση και αποφυγή εμποδίων, χωρίς εκ’ των προτέρων χαρτογράφηση, και χωρίς ανάγκη παρεμβάσεων του χειριστή, καθ’ όλη την επιχειρησιακή διάρκεια, ακόμη και σε δύσβατα ορεινά σημεία, με κλίσεις εδάφους ≤90° και ανισοϋψή δένδρα, παρέχοντας το επίπεδο ακρίβειας και ασφάλειας που απαιτείται από ένα σύγχρονο ψεκαστικό drone, ώστε να επιτυγχάνεται η ισομερής κατανομή των σκευασμάτων στις καλλιέργειες.

Κανένα άλλο ψεκαστικό drone της αγοράς σήμερα, δεν δύναται να πραγματοποιήσει αυτοματοποιημένη αποφυγή εμποδίων, χωρίς εκ’ των προτέρων χαρτογράφηση.

Παράλληλα, το ψεκαστικό drone Demeter EA-20XE, έκδοση RTK, το οποίο παρέχει υψηλή ακρίβεια πλοήγησης, και ενδείκνυται για χρήση σε επίπεδες καλλιέργειες, επίσης διαθέτει το σύστημα ψεκασμού CCMS, το οποίο η εταιρεία έχει κατοχυρώσει με διεθνή πατέντα, και το οποίο προσφέρει ευρεία και ομοιόμορφη καλυπτικότητα μέσω των 4 ακροφυσίων ρυθμιζόμενου μεγέθους σταγόνας 20-250μm.

- Ποιες καλλιέργειες είναι «φιλικές» για τη χρήση drones και σε τι ύψος πρέπει να πετάει πάνω από την κάθε καλλιέργεια;

Τα ψεκαστικά drones είναι σε θέση να επιχειρούν σε όλες τις καλλιέργειες που θα επιχειρούσαμε με τα συμβατικά ψεκαστικά, χωρίς περιορισμούς.

Ενδεικτικά παρακάτω ακολουθεί πίνακας για τον ψεκασμό καλλιεργειών που αφορούν τα drones Demeter EA-20XE & Hercules EA-30XP, και είναι διαδεδομένες στην Ελλάδα.

- Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες και καιρικές συνθήκες που μπορούμε να ψεκάζουμε με drone, και ποιες οι επιπτώσεις από το ράντισμα στις μέλισσες; 

Οι ψεκασμοί των καλλιεργειών, είτε εκτελούνται με συμβατικά μέσα, είτε με drones, απαιτούν συνθήκες άπνοιας κατά την διάρκεια της εφαρμογής των χημικών, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη ευστοχία του ψεκαστικού διαλύματος, και να αποφεύγεται η διασπορά του. Τόσο το Hercules EA-30XP όσο και το Demeter EA-20X έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν όλο το 24ωρο, μέρα και νύχτα, με ταχύτητες ανέμων 5+ μποφόρ, ωστόσο, με υψηλές εντάσεις ανέμων οι ψεκασμοί αντενδείκνυνται. Συνεπώς, δεν αλλάζει κάτι στα ωράρια ή τις συνθήκες του ψεκασμού, όταν αυτός γίνεται με drone.

Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας την αναγκαιότητα της προστασίας των μελισσών από τους διενεργούμενους ψεκασμούς, ειδικά κατά την περίοδο ανθοφορίας των καλλιεργειών.

•    Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν πρέπει να αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι είναι επικίνδυνα ή πολύ τοξικά για τις μέλισσες.

•    Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα για τις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός αν οι οδηγίες χρήσης αναφέρουν το αντίθετο.

•    Να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.

•    Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.

•    Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατούν συννεφιά και δροσερές συνθήκες.

Τονίζεται ότι η συμβολή των μελισσών είναι καθοριστικής σημασίας στη φυτική παραγωγή και το περιβάλλον, λόγω του ρόλου τους στην αποτελεσματική επικονίαση και γονιμοποίηση των φυτικών ειδών. Ψεκάζουμε πάντα με προσοχή και σεβασμό στο περιβάλλον.

 

Ανακεφαλαιώνοντας, τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση των ψεκαστικών drones της EAVision, είναι πολλαπλά και σαφή:

•    Μειωμένες ποσότητες χημικών και νερού, με ισομερή κατανομή των σκευασμάτων στην καλλιέργεια, συμβάλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, και στην προστασία του περιβάλλοντος.

•    Μηδενική κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και αποτύπωμα άνθρακα, με παράλληλη μείωση κόστους παραγωγής, εξοικονόμηση πόρων, και προστασία του περιβάλλοντος.

•    Δεν ασκείται πίεση στο έδαφος κατά την εφαρμογή των χημικών, αποφεύγοντας την απώλεια σοδιάς, και συμβάλλοντας στη διατήρηση της δομής του εδάφους.

•    Επιχειρησιακή επάρκεια και αυτοματοποιημένη λειτουργεία σε δύσβατες ορεινές περιοχές (Hercules EA-30XP), με κλίσεις εδάφους ≤90°.

•    Προφύλαξη από την τοξική νέφωση κατά την εφαρμογή.

•    Μηδενικές εκπομπές καυσαερίων.

•    Αυτοματοποιημένη λειτουργία, χωρίς την συμβολή του χειριστή.

Όποια και να είναι η καλλιέργεια σου, στην Promex Κεχίδης έχουμε την λύση!!

Απόκτησε σήμερα το δικό σου, σε τιμή γνωριμίας, εδώ : https://drone.promex.gr/

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις