Βαμβάκι: Ολοκληρώνεται η συγκομιδή στην Αυστραλία

Σχεδόν το 90% του βαμβακιού 2023-24 της Αυστραλίας έχει εκκοκκιστεί και ταξινομηθεί, με τη σοδειά των 5,5 εκατομμυρίων βαρελιών να ξεπερνά τις επιδόσεις των περισσότερων ετών σε ποιότητα και χρώμα.

Παρά το πιο αργό ξεκίνημα, οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξάνονται, ενώ το Βιετνάμ εξακολουθεί να παραμένει η κύρια αγορά της Αυστραλίας.

Ο Arthur Spellson, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Australian Cotton Shippers Association και της Cotton Australia, δήλωσε ότι η εκκοκκιστική περίοδος του 2023 ήταν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, η οποία επηρεάστηκε από παρατεταμένες πλημμύρες και βροχοπτώσεις.

Ο κ. Spellson δήλωσε ότι οι καλλιέργειες στις περισσότερες περιοχές καλλιέργειας επωφελήθηκαν από το ξηρότερο και θερμότερο τέλος της περιόδου.

Είπε ότι βόρεια από το Warren στην κοιλάδα Macquarie της Νέας Νότιας Ουαλίας, η ποιότητα ήταν εξαιρετική, αλλά αυτό δεν είχε επαναληφθεί στις νότιες κοιλάδες.

"Είχαν κάποιες σημαντικές προκλήσεις κάτω στο Murrumbidgee", δήλωσε ο κ. Spellson.

"Είχαν πρόβλημα να το φυτέψουν και στη συνέχεια είχαν μια ψυχρή περίοδο.

"Πολλά από τα βαμβάκια τους είχαν έκπτωση λόγω χαμηλού micronaire επειδή η ίνα δεν ήταν πλήρως ώριμη".

Αν και, τα ποιοτικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ο κ. Spellson δήλωσε ότι συνολικά η ποιότητα σε όλο το Queensland και τη NSW αναμένεται να είναι κοντά στο ρεκόρ, δεύτερη μόνο μετά τη σοδειά του 2018.

"Από την άποψη της ποιότητας, του χρώματος και του φύλλου, ήταν πολύ καλή και αυτό περνάει στο μήκος και τη δύναμη".

Είπε ότι λόγω των ευνοϊκών συνθηκών, η σοδειά απαιτούσε ελάχιστο καθαρισμό κατά τη διαδικασία εκκόκκισης.

"Όταν γίνεται ελάχιστος καθαρισμός, παράγεται πολύ ωραίο βαμβάκι".

Τα συνοριακά ποτάμια οδηγούν τον δρόμο

Μετά από ένα τέλειο φινάλε, η ποιότητα και ο όγκος των τζιν της νότιας Καλιφόρνιας ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Ο υπεύθυνος λογαριασμού της Namoi Cotton, Jock Jackson, δήλωσε ότι οι Border Rivers και το νοτιοδυτικό Qld σημείωσαν ρεκόρ όγκων και αποδόσεων.

"Το βαμβάκι απέδωσε πραγματικά καλά και οι αποδόσεις ήταν πολύ υψηλότερες από την προηγούμενη περίοδο", δήλωσε ο κ. Jackson.

"Στο δυτικό Κουίνσλαντ είδαμε τις υψηλότερες αποδόσεις".

Ο κ. Τζάκσον δήλωσε ότι και οι δύο εγκαταστάσεις της Namoi, MacIntyre και Mungindi, έσπασαν τα ρεκόρ εκκοκκιστηρίων κατά περίπου 20.000 δεμάτια.

"Ήταν τέλειες οι συνθήκες... που έκαναν τη χρονιά μεγάλη για εμάς".

Είπε ότι οι εγκαταστάσεις αναμένεται να ολοκληρώσουν την εκκόκκιση τον επόμενο μήνα.

Τα περισσότερα εκκοκκιστήρια έχουν ολοκληρώσει τη λειτουργία τους για τη σεζόν- ωστόσο, οι εγκαταστάσεις Darling Downs, Cubbie Station και Emerald θα συνεχίσουν την επεξεργασία και το τελευταίο κλείσιμο αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Οι εξαγωγές συμβαδίζουν

Αυτές οι μεγαλύτερες ποσότητες από την Καλιφόρνια, σε συνδυασμό με την καθυστερημένη από το κανονικό σοδειά, επιβράδυναν το ρυθμό των εξαγωγών πρώιμου βαμβακιού.

Οι όγκοι αυξήθηκαν από τον Ιούνιο και μετά, ενώ ο κλάδος αναμένεται να εξάγει 6,16 εκατ. μπάλες το 2022-23, σύμφωνα με το USDA Cotton του Σεπτεμβρίου: World Markets and Trade.

Ο διευθυντής της ACSA και εκπρόσωπος της S&G Cotton Australia, Roger Tomkins, δήλωσε ότι ο κλάδος ανησυχεί ότι ο όγκος των στατικών αποθηκευτικών χώρων δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση σε ορισμένες περιοχές, ιδίως στη νότια Καλιφόρνια.

"Έχουμε ξεπεράσει το εμπόδιο και βλέπουμε τώρα περισσότερα δεμάτια να φεύγουν από τις αποθήκες απ' ό,τι εισέρχονται από τις αρχές του μήνα", δήλωσε ο κ. Tomkins.

"Έχουμε φτάσει εκεί, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ήταν στενά σε ορισμένες περιοχές".

Ο κ. Spellson δήλωσε ότι το Βιετνάμ εξακολουθεί να είναι η ισχυρότερη εξαγωγική αγορά της Αυστραλίας, ακολουθούμενη από την Ινδία, την Ινδονησία, την Κίνα, το Μπαγκλαντές και την Τουρκία.

"Έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να διαφοροποιήσουμε τις αγορές μας.

"Οι άνθρωποι αγαπούν το βαμβάκι μας- το θέμα είναι ότι όταν η τιμή είναι σωστή, θα βρει σπίτι".

Ο κ. Spellson δήλωσε ότι η Κίνα έχει επιστρέψει ως βασικός προορισμός για το αυστραλιανό βαμβάκι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της WASDE, η Αυστραλία εξήγαγε 20.000 τόνους στην Κίνα τον Ιούνιο, που ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μηνιαίος όγκος από τα τέλη του 2019.

"Δεν είναι ανοιχτή λάσπη, είναι πολύ αποσπασματική, αλλά έχουμε επιστρέψει σε λογικές ποσότητες που πηγαίνουν στην Κίνα, κάτι που είναι καλό".

Ο κ. Τόμκινς δήλωσε ότι, αν και είναι ευχάριστο να βλέπουμε περισσότερο αυστραλιανό βαμβάκι να εισέρχεται στην Κίνα, "δεν θα ανακτήσει ποτέ το μέγεθος που είχε πριν από την ήπια απαγόρευση".

"Παρόλα αυτά, η Κίνα εξακολουθεί να είναι μια σημαντική αγορά... και μια μεγάλη αγορά που δεν μπορεί να απορριφθεί".

Άνω του μέσου όρου 2024

Καθώς η φύτευση θα ξεκινήσει στις περισσότερες περιοχές τους επόμενους μήνες, οι παραγωγοί ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες για την επερχόμενη περίοδο.

Η αυστραλιανή βαμβακοβιομηχανία προβλέπει επί του παρόντος ότι η σοδειά του 2024 θα είναι περίπου 4 εκατ. στρέμματα.

Αν και πρόκειται για σημαντική πτώση σε σχέση με τα 5,5Mb που επιτεύχθηκαν φέτος, η σοδειά θα εξακολουθεί να είναι πάνω από το μέσο όρο για τον κλάδο.

"Η μείωση προέρχεται από την πρόβλεψη για πολύ λιγότερες ξηρικές εκτάσεις", δήλωσε ο κ. Spellson.

"Στη συνέχεια, έχουμε κάποιες περιοχές όπως το Murrumbidgee και το Macquarie που θα καλλιεργήσουν περισσότερο από ό,τι φέτος".

Ο κ. Spellson δήλωσε ότι οι αρδευόμενοι βαμβακοπαραγωγοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν πολύ σε αυτό το στάδιο για την πρόσφατη δήλωση του El Niño.

"Έχουμε νερό στην αποθήκη, οπότε είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από άλλες καλλιέργειες.

"Όταν τα πράγματα γίνονται ξηρά, οι αρδευτές χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να αισθανθούν τον αντίκτυπο".

Ωστόσο, ο κ. Spellson δήλωσε ότι ορισμένοι αρδευτές μπορεί να επιλέξουν να μειώσουν τη χρήση νερού για να εξοικονομήσουν ποσότητες για τις μελλοντικές περιόδους, εάν οι συνθήκες El Niño φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και το 2025.

Ο περιφερειακός διευθυντής της Cotton Australia Southern NSW, Tom Mannes, δήλωσε ότι οι καλλιεργητές στις νότιες κοιλάδες άρχισαν να φυτεύουν την περασμένη εβδομάδα.

"Ο καιρός φαίνεται ευνοϊκός και η σοδειά φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλη", δήλωσε ο κ. Mannes.

Είπε ότι εκτιμάται ότι περίπου 75.000 εκτάρια βαμβακιού θα φυτευτούν στις κοιλάδες Murray, Murrumbidgee και Lachlan.

Ο κ. Tomkins δήλωσε ότι μια μεγαλύτερη σοδειά στις νότιες κοιλάδες θα μειώσει την πίεση στους εξαγωγείς του Queensland που παρατηρήθηκε φέτος.

"Θα είναι πιο εύκολο για το εσωτερικό μέτωπο της Αυστραλίας, επειδή η καλλιέργεια θα είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη στις νότιες και κεντρικές κοιλάδες.

"Φέτος ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι με τους όγκους μας στο Μπρίσμπεϊν.

"Αυτό αναμένεται να αλλάξει με τη σοδειά του 2024".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις