Η πρόταση έγκρισης της γλυφοσάτης δεν θα ανατραπεί λέει η Κομισιόν

Η επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου υπερασπίστηκε τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν για την επανέγκριση του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, δίνοντας την εντύπωση ότι οι αναμενόμενες τροποποιήσεις στο κείμενο είναι πιθανό να είναι σχετικά μικρές.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη (4 Οκτωβρίου), η κυρία Κυριακίδου αιτιολόγησε την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανέγκριση της γλυφοσάτης  για τα επόμενα δέκα χρόνια.

«Η γλυφοσάτη είναι το πιο μελετημένο φυτοφάρμακο στον κόσμο», είπε. Αν και αναγνώρισε ότι πολλοί «είναι απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας αξιολόγησης», τόνισε ότι οι συμβουλές των «ανεξάρτητων οργανισμών» που συμμετέχουν στη διαδικασία πρέπει να γίνονται σεβαστές «αν θέλουμε να έχουμε ισχυρά, ανεξάρτητα και τεκμηριωμένα συστήματα».

Η πρόταση της Επιτροπής ήρθε αφού η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ (EFSA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση της γλυφοσάτης στη φυτοπροστασία δεν δημιουργεί «κρίσιμες ανησυχίες», αν και εντόπισαν ορισμένα κενά δεδομένων που σημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για ορισμένες πτυχές, όπως ο κίνδυνος για τα θηλαστικά.

Η ομιλία της Κυριακίδου ενώπιον του Κοινοβουλίου αποτελούν ένδειξη ότι η Επιτροπή είναι απίθανο να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στην πρότασή της.

Ωστόσο, η ίδια κατέστησε σαφές ότι η Επιτροπή θα επιμείνει στα βασικά σημεία της πρότασης, όπως την περίοδο ανανέωσης των δέκα ετών και την απόφασης  επανέγκρισης της ουσίας παρά τα υπάρχοντα κενά δεδομένων.

«Η επανέγκριση μπορεί να χορηγηθεί για μέγιστο χρονικό διάστημα 15 ετών. Ταυτόχρονα, η επιστημονική έρευνα για τη γλυφοσάτη συνεχίζεται, με νέες πληροφορίες να δημοσιεύονται τακτικά», εξήγησε η Επίτροπος.  Για αυτό και η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δεκαετής περίοδος ανανέωσης «είναι κατάλληλη».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η απόφαση δε θα αλλάξει για τα δέκα αυτά χρόνια. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε άπραγοι σε περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία», είπε.

Το είδος των κενών δεδομένων που εντόπισε η EFSA εμφανίζεται «σχεδόν σε όλα τα συμπεράσματα της EFSA για τις δραστικές ουσίες», τόνισε – με άλλα λόγια: είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο.

«Συνεπώς, τα κενά δεδομένων δεν σημαίνουν ότι η έγκριση δεν μπορεί να ανανεωθεί».

Μεταβίβαση της ευθύνης στα κράτη μέλη

Ο τρόπος με τον οποίο η Κομισιόν επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτά τα κενά δεδομένων είναι να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση προϊόντων με βάση τη γλυφοσάτη μόλις η ουσία λάβει εκ νέου έγκριση από την ΕΕ.

Η προσέγγιση αυτή «λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η ευθύνη για την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανήκει σταθερά στα κράτη μέλη, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας», είπε η κυρία Κυριακίδου.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτή την προσέγγιση και αρκετοί νομοθέτες εξέφρασαν ανησυχίες για στρεβλώσεις εντός της αγοράς της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

«Αυτή η χαλαρή προσέγγιση θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό μεταξύ των Ευρωπαίων γεωργών – αυτό είναι κάτι που μπορούμε να εγγυηθούμε», δήλωσε ο Γάλλος φιλελεύθερος νομοθέτης Jérémy Decerle.

«Ας μην έχουμε απαγόρευση, αλλά ας μην έχουμε χρήση χωρίς εναρμονισμένους όρους», απαίτησε.

Η κριτική του Decerle απηχεί την κριτική της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία έχει επίσης ζητήσει περισσότερη εναρμόνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ άλλων επικρίσεων της πρότασης.

Οι Πράσινοι πιέζουν για ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο

Εν τω μεταξύ, βουλευτές των Πρασίνων, της Αριστεράς και μέρος των Σοσιαλδημοκρατών επανέλαβαν την κριτική τους για την επανέγκριση της γλυφοσάτης συνολικά, επισημαίνοντας τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την ουσία.

«Είναι κακό για τους αγρότες, αλλά είναι επίσης κακό για τη βιοποικιλότητα», δήλωσε ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μοχάμεντ Τσαχίμ, ενώ η Άνια Χάζεκαμπτ της Αριστεράς εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της γλυφοσάτης στην ανθρώπινη υγεία, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η ουσία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον.

Οι Πράσινοι, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν ότι ζητούν ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για το θέμα. «Εμείς οι Πράσινοι/EFA απαιτούμε ένα ξεκάθαρο Όχι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά του δολοφόνου της φύσης γλυφοσάτης», ανέφερε σε δήλωσή της η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Jutta Paulus.

Ωστόσο, η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου δεν θα είναι δεσμευτική και δεν θα έχει επίσημο αντίκτυπο στη διαδικασία ανανέωσης. Αντ’ αυτού, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των χωρών της ΕΕ, οι οποίες πρόκειται να ψηφίσουν επί της πρότασης της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών στις 13 Οκτωβρίου.

Πηγή: Euractiv.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις