Γάλα: Αυξάνονται κατά 3% οι παραδόσεις το 2023

Οι παραδόσεις γάλακτος στην Ε.Ε. ήταν κατά 0,7% υψηλότερες το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, παρά τη μείωση των τιμών στο νωπό γάλα της Ε.Ε. Η εξέλιξη της προσφοράς νωπού γάλακτος εξακολουθεί να είναι ανομοιόμορφη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. 

Σε ορισμένες, οι χαμηλότερες τιμές συνοδεύονται ήδη από χαμηλότερη παραγωγή (π.χ. Ιρλανδία, Γαλλία και Ιταλία). Σε άλλες, οι αυξημένες παραδόσεις γάλακτος συνέβαλαν στην πτώση των τιμών του νωπού γάλακτος, καθώς και η ζήτηση παραμένει λιγότερο ελαστική (π.χ. Βέλγιο, Γερμανία και Πολωνία).

Οι τιμές των νωπού γάλακτος στην Ε.Ε. μειώνονται από την αρχή του έτους. Αν και το κόστος ενέργειας, λιπασμάτων και ζωοτροφών αρχίζει σιγά σιγά να μειώνεται, παραμένει υψηλό, με αποτέλεσμα τα στενά περιθώρια για τους παραγωγούς γάλακτος της Ε.Ε., σύμφωνα με βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις που μόλις δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σφαγή των αγελάδων παρέμεινε κάτω από το περσινό επίπεδο μέχρι τον Ιούνιο. Λόγω της μείωσης των τιμών του νωπού γάλακτος και του υψηλού κόστος σε σημαντικές εισφορές, η σφαγή θα μπορούσε να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες. 

Κατά συνέπεια θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση στο κοπάδι γαλακτοπαραγωγής της Ε.Ε. παρόμοια με εκείνη του 2022 (-0,6%). Από την άλλη πλευρά, η καλύτερη διαθεσιμότητα και ποιότητα των ζωοτροφών συμβάλλουν σε υψηλότερη απόδοση γάλακτος το 2023 (+1% από έτος σε έτος). 

Αυτή η εξέλιξη αντισταθμίζει τη μείωση του μεγέθους των κοπαδιών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των παραδόσεων (+0,3%).

Το 2024, υποθέτοντας ότι οι καιρικές συνθήκες θα βρίσκονται σε φυσιολογικά πλαίσια, η ανοδική τάση στις αποδόσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ε.Ε. αναμένεται να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, επομένως οι παραδόσεις γάλακτος θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 0,2%,. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις