Η Επιτροπή προτείνει αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε την πρότασή της για τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 για τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Η πρόταση προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο και υλοποιεί τις πολιτικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στις δηλώσεις MedFish4Ever και Σόφια.

Η Επιτροπή προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα ίδια εργαλεία που εισήχθησαν στις αλιευτικές δυνατότητες του 2022 και του 2023, με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις. Τα εργαλεία αυτά περιλαμβάνουν την αλιευτική προσπάθεια για τις μηχανότρατες και τα παραγαδιάρικα καθώς και τα όρια αλιευμάτων για τις γαρίδες βαθέων υδάτων. 

Τα μέτρα αυτά θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του πολυετούς σχεδίου διαχείρισης (ΠΔΔ) για τα βενθοπελαγικά αποθέματα της Δυτικής Μεσογείου, με στόχο να επιτευχθεί το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2025 η μέγιστη βιώσιμη απόδοση (ΜΒΑ), δηλαδή η μέγιστη ποσότητα ψαριών που μπορούν να βγάλουν οι αλιείς από τη θάλασσα χωρίς να διακυβεύεται η αναγέννηση και η μελλοντική παραγωγικότητα του αποθέματος.

Οι περισσότερες αλιευτικές δυνατότητες θα προταθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, με βάση τα αποτελέσματα της ετήσιας συνόδου της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) (6-10 Νοεμβρίου 2023) και τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για τα βενθοπελαγικά αποθέματα που καλύπτονται από το πολυετές σχέδιο διαχείρισης της Δυτικής Μεσογείου (ΠΔΠ), οι οποίες αναμένονται προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Στη Μεσόγειο Θάλασσα, η πρόταση διατηρεί αμετάβλητα τα μέτρα για τα κόκκινα κοράλλια. 

Για τη μαύρη τσιπούρα και τις γαρίδες βαθέων υδάτων η φετινή πρόταση συνεχίζει τη σταδιακή μείωση των αλιευμάτων και για τα δύο είδη, σύμφωνα με τα πρόσφατα συμφωνηθέντα σχέδια διαχείρισης της ΓΕΑΜ από το 2022.

Η πρόταση για το κοινό δελφίνι και άλλα αποθέματα με μεταβατικά μέτρα της ΓΕΑΜ που λήγουν στο τέλος του 2023 θα επικαιροποιηθεί μετά την ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ του 2023.

Στην Αδριατική Θάλασσα, η πρόταση συνεχίζει την εφαρμογή του ΠΔΠ της ΓΕΑΜ για τα βενθοπελαγικά αποθέματα και του ΠΔΠ της ΓΕΑΜ για τα μικρά πελαγικά αποθέματα. Για τα μικρά πελαγικά αποθέματα, η πρόταση συνεχίζει την εφαρμογή ενός τρίτου μεταβατικού έτους της ΠΔΠ.

Για τα βενθοπελαγικά αποθέματα, προτείνεται η συνέχιση της εφαρμογής του καθεστώτος αλιευτικής προσπάθειας σύμφωνα με τον στόχο της επίτευξης της ΜΒΑ μέχρι το 2026. 

Η ΓΕΑΜ αναμένεται να λάβει αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω εφαρμογή και των δύο ΠΔΠ της Αδριατικής κατά την ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ το 2023.

Στη Μαύρη Θάλασσα, η πρόταση περιλαμβάνει όρια αλιευμάτων και ποσοστώσεις για την παπαλίνα και το καλκάνι. 

Για την παπαλίνα, η Επιτροπή προτείνει τη διατήρηση του ορίου αλιευμάτων του 2023. 

Για το καλκάνι, τα επίπεδα των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) και οι ποσοστώσεις θα καθοριστούν και θα εγκριθούν κατά την ετήσια σύνοδο της ΓΕΑΜ του 2023.

Η πρόταση καταδεικνύει τον στόχο της Επιτροπής να καταστήσει την αλιεία στις δύο αυτές θαλάσσιες λεκάνες βιώσιμη, σύμφωνα με τη στρατηγική 2030 της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ), η οποία είναι η περιφερειακή οργάνωση διαχείρισης της αλιείας που είναι αρμόδια για τη διατήρηση και τη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο θα συζητήσει την πρόταση της Επιτροπής στις 11 και 12 Δεκεμβρίου και θα καθορίσει την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων.

Ο κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις