Ολλανδία: Εταιρίες ζωοτροφών ζητούν αποζημίωση για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου

Η Ολλανδία έχει εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για τη μείωση του αριθμού των βοοειδών, με την κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους κτηνοτρόφους οι οποίοι επέλεξαν να κλείσουν τη φάρμα τους.

Αρκετοί κατασκευαστές ζωοτροφών έχουν πληγεί οικονομικά από αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα. Εάν υπάρχουν λιγότερα βοοειδή, οι ίδιες πωλούν λιγότερες ζωοτροφές έχοντας ως αποτέλεσμα να καταγράφουν ζημιές ή να οδηγηθούν στο κλείσιμο. Δυο από αυτές τις εταιρίες αποφάσισαν να κινηθούν νομικά κατά της κυβέρνησης ζητώντας αποζημίωση για τις οικονομικές τους ζημιές. 

Πρόκειται για τις εταιρίες ζωοτροφών Franses Gerrits και P. Bos Veevoeders, οι οποίες θεωρούν άδικο το γεγονός ότι η κυβέρνηση βοηθά τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν τη φάρμα τους με επιδοτήσεις, ενώ η βιομηχανία ζωοτροφών υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες του μέτρου, χωρίς καμία ενίσχυση. 

Στην αγωγή, οι εταιρίες δεν έχουν ποσοτικοποίησει το ποσό της απαραίτητης αποζημίωσης.

Η εταιρία Franses Gerrits παράγει συνολικά περίπου 850.000 τόνους ζωοτροφών για χοίρους, αγελάδες, κατσίκες και κουνέλια κάθε χρόνο, καθιστώντας την έναν μεσαίου μεγέθους κατασκευαστή στην Ολλανδία. 

Η P. Bos Veevoeders παράγει κάθε χρόνο συνολικά 150.000 τόνους σύνθετους ζωοτροφών για βοοειδή, πουλερικά, χοίρους, κατσίκες και πρόβατα.

Μέχρι στιγμής η εισαγγελία, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν βλέπει κανέναν λόγο να αποζημιώσει τους παραγωγούς ζωοτροφών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν οι επιχειρήσεις επηρεάζονται άμεσα και βλάπτονται δυσανάλογα από τα κυβερνητικά μέτρα. 

Αλλά αυτό δεν συνέβη, είπε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο, με την ετυμηγορία να αναμένεται στις 15 Νοεμβρίου. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις