Περισσότερη παραγωγή ζάχαρης στην Ε.Ε. το 2023/24

Η παραγωγή λευκής ζάχαρης στην Ε.Ε. την περίοδο 2023/24 εκτιμάται σε 15,6 Mt, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με την περίοδο 2022/23 και κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (15,7 Mt).

Σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αύξηση στην παραγωγή αποδίδεται στις περισσότερες φυτεμένες εκτάσεις αλλά και τις υψηλότερες αποδόσεις. 

Χάρη στην αυξημένη παραγωγή, η διαθεσιμότητα ζάχαρης στην Ε.Ε. είναι μεγαλύτερη. Ως εκ τούτου, οι εισαγωγές στην αγορά της Ε.Ε. αναμένεται να μειωθούν σε 1,9 Mt την περίοδο 2023/24 (25% κάτω από το ρεκόρ μετά την ποσόστωση των 2,5 Mt που εκτιμάται το 2022/23).

Ωστόσο, οι εισαγωγές θα μπορούσαν να παραμείνουν πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας χάρη στις υψηλές τιμές ζάχαρης στην Ε.Ε. και τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ουκρανικής ζάχαρης. Παράλληλα, οι εξαγωγές της Ε.Ε. θα πρέπει να αυξηθούν κατά 29% σε 750.000 τόνους σε σύγκριση με το 2022/2023.

Όσον αφορά τη συνολική κατανάλωση ζάχαρης στην Ε.Ε. το 2023/24 αναμένεται να διατηρηθεί παρά τις υψηλές τιμές. Θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στις ισχυρές εξαγωγές ζάχαρης σε μεταποιημένα προϊόντα, ενώ η βιομηχανική χρήση της ζάχαρης θα πρέπει να ανακάμψει εν μέρει. 

Τα τελικά αποθέματα ζάχαρης, που υπολογίζονται σε 1,4 Mt το 2022/23 (-9,6% σε ετήσια βάση), αναμένεται να είναι σε παρόμοιο επίπεδο και στο τέλος της σεζόν 2023/24. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις