Αυστραλία: Αγοράζει εμβόλια για να προστατεύσει τις αγελάδες από τη νόσο του κοκκώδους δέρματος

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι αγόρασε μια προμήθεια εμβολίων για τη νόσο του κοκκώδους δέρματος (LSD), μια εξαιρετικά μολυσματική πάθηση που προσβάλλει τα βοοειδή, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον έλεγχο της νόσου και τη διατήρηση των εξαγωγών ζώντων ζώων.

Η κυβέρνηση λέει ότι η Αυστραλία είναι απαλλαγμένη από την LSD, αλλά οι φόβοι για τη μόλυνση τους τελευταίους μήνες σταμάτησαν προσωρινά τις αποστολές ορισμένων ζωντανών βοοειδών προς τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Η Αυστραλία εξήγαγε 593.000 ζώντα βοοειδή και βουβάλια πέρυσι αξίας 870 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα τελωνειακά της στοιχεία. Λίγο πάνω από τα μισά πήγαν στην Ινδονησία, με την Κίνα, το Βιετνάμ και το Ισραήλ να αποτελούν τους επόμενους μεγαλύτερους προορισμούς.

Το LSD προκαλεί φουσκάλες στα βοοειδή και τα βουβάλια και μειώνει την παραγωγή γάλακτος. Μεταδίδεται με τσιμπήματα εντόμων και δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Το υπουργείο γεωργίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία MSD Animal Health για να διασφαλίσει ότι μια αρχική προμήθεια 300.000 δόσεων εμβολίου LSD θα είναι διαθέσιμη για την Αυστραλία, το Ανατολικό Τιμόρ και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Είπε ότι η συμφωνία θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών, ενώ οι δόσεις θα φυλάσσονται σε ασφαλή τοποθεσία στο εξωτερικό. Ένας εκπρόσωπος αρνήθηκε να πει πόσο θα κοστίσει.

"Η πρόσβαση στα εμβόλια αποτελεί διαχρονικό μέρος της στρατηγικής μας για τη μείωση του κινδύνου σε υπεράκτιες περιοχές και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στους μηχανισμούς αντίδρασής μας", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Murray Watt.

"Η συμφωνία σημαίνει ότι θα έχουμε κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε ένα υψηλής ποιότητας εμβόλιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί γρήγορα για την προστασία των αυστραλιανών ζώων, αν χρειαστεί να ανταποκριθούμε σε μια επιδημία, ή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό για τη μείωση του κινδύνου για τους κοντινούς μας γείτονες", δήλωσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις