Γλυφοσάτη: Η Ολλανδία θα απέχει από την ψηφοφορία επανέγκρισή της

Η Ολλανδία θα απέχει από την τελική ψηφοφορία στην ΕΕ για την επανέγκριση του πολυσυζητημένου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Piet Adema (CU/EPP), παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι νομοθέτες προέτρεψαν το υπουργικό συμβούλιο να ψηφίσει κατά.

Η γλυφοσάτη – το πιο γνωστό και χρήσιμο ζιζανιοκτόνο στην ΕΕ – είναι εδώ και καιρό στο επίκεντρο των συζητήσεων λόγω της πιθανής καρκινογένεσης και των δυσμενών επιπτώσεών της στα φυτά και τα ζώα, με τους ακτιβιστές της υγείας και του περιβάλλοντος να αντιτίθενται σθεναρά στην επανέγκριση της χρήσης της.

«Πιστεύω ότι η διαφοροποιημένη θέση της Ολλανδίας αδικείται από μια ψήφο υπέρ ή κατά της […] πρότασης», δήλωσε ο υπουργός σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

«Ως εκ τούτου […] η Ολλανδία θα απέχει από την ψηφοφορία σχετικά με την επανέγκριση της γλυφοσάτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Euractiv.gr ο Adema δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για αιτιώδη σχέση μεταξύ της γλυφοσάτης και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον, ωστόσο υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει «συσχετισμούς» μεταξύ των δύο.

Αναφέρθηκε επίσης στο πόρισμα της EFSA, η οποία θυμίζουμε πως δεν βρήκε «κανένα κρίσιμο σημείο που να εγείρει ανησυχίες» στην γλυφοσάτη τον Ιούλιο.

Ωστόσο, ο υπουργός έλαβε υπόψη του στην απόφασή του και τις ανησυχίες των βουλευτών, οι οποίοι είχαν παροτρύνει το υπουργικό συμβούλιο να αντιταχθεί στην επανέγκριση του ζιζανιοκτόνου με πρόταση τον Σεπτέμβριο.

Στην επιστολή του, ο Adema κάλεσε την EFSA να αναπτύξει πλαίσια αξιολόγησης για τις συνδέσεις του ζιζανιοκτόνου με νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τις επιπτώσεις του στη βιοποικιλότητα. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει από την Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι θα ανακληθεί η άδεια χρήσης της γλυφοσάτης εάν βρεθούν απτά επιστημονικά στοιχεία για τις δυσμενείς επιπτώσεις της στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.

Η υπουργική αυτή επιστολή προκάλεσε, ωστόσο, έντονες αντιδράσεις από τις κεντρώες και αριστερές δυνάμεις του ολλανδικού πολιτικού φάσματος.

«Ο Adema, ενάντια στην επιθυμία του κοινοβουλίου, δεν επιλέγει την υγεία των αγροτών, των κηπουρών και των κατοίκων της περιοχής, μη ψηφίζοντας κατά της έγκρισης της γλυφοσάτης στις Βρυξέλλες», έγραψε ο βουλευτής του D66 (Renew) Tjeerd de Groot στο X, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλά επιστημονικά στοιχεία ότι αυτό το χημικό οδηγεί σε […] ασθένειες όπως το Πάρκινσον».

«Οι σύλλογοι για τη νόσο του Πάρκινσον ακόμα δεν τολμούν να πάρουν θέση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προστατεύει την υγεία των πολιτών της και όχι τα συμφέροντα της βιομηχανίας δηλητηρίων», πρόσθεσε η βουλευτής του GroenLinks (Πράσινοι της ΕΕ) Laura Bromet.

Ωστόσο, η απόφαση επαινέθηκε από την ολλανδική οργάνωση αγροτών LTO Nederland.

«Η LTO πιστεύει ότι με αυτή τη θέση [της ουδετερότητας], η ολλανδική κυβέρνηση αποδίδει δικαιοσύνη στην πολύπλοκη και διαφοροποιημένη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή», ανέφερε η οργάνωση σε δελτίο Τύπου.

«Όταν τα προϊόντα αξιολογούνται ως ασφαλή σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες γνώσεις, θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η χρήση των προϊόντων αυτών στην ολλανδική γεωργική πρακτική», πρόσθεσε.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής κατά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (Επιτροπή PAFF) την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις