Γρίπη των πτηνών: Η γονιδιακή επεξεργασία προσφέρει στα κοτόπουλα κάποια προστασία

Επιστήμονες στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι μπορούν να προστατεύσουν εν μέρει τα κοτόπουλα από τη γρίπη των πτηνών, τροποποιώντας τα γονίδιά τους, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα πιθανή στρατηγική για τη μείωση της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

Η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών, γνωστή ως γρίπη των πτηνών, έχει εξαπλωθεί σε νέες γωνιές του πλανήτη από το 2022, εξοντώνοντας εκατομμύρια πουλερικά και εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές των αυγών και των γαλοπούλων.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν δυνητικά να απειλήσουν μια ανθρώπινη πανδημία, αν και το σημερινό στέλεχος δεν έχει προκαλέσει σημαντική ασθένεια στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν το εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR για να κάνουν συγκεκριμένες αλλαγές σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ANP32 και είναι απαραίτητο για την υποστήριξη των ιών της γρίπης μέσα στα κύτταρα των κοτόπουλων.

Το CRISPR είναι ένα είδος μοριακής τεχνολογίας "ψαλιδιού" που οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επεξεργαστούν το DNA.

Οι ιοί της γρίπης υποκλέπτουν πρωτεΐνες όπως το ANP32 μέσα στα κύτταρα για να βοηθηθούν στον πολλαπλασιασμό τους και οι επεξεργασίες στα κοτόπουλα σχεδιάστηκαν για να σταματήσουν την ανάπτυξη της γρίπης των πτηνών.

Η έξαρση των κρουσμάτων τείνει να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης και φθινοπωρινής μετανάστευσης των άγριων πτηνών που μεταδίδουν τον ιό, και οι ΗΠΑ ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα το πρώτο κρούσμα σε εμπορικό σμήνος από τον Απρίλιο.

Τα πειράματα έδειξαν ότι σχεδόν όλα τα γονιδιακά τροποποιημένα κοτόπουλα παρουσίασαν αντοχή σε χαμηλότερες δόσεις μιας λιγότερο θανατηφόρας μορφής γρίπης των πτηνών από το στέλεχος Η5Ν1 που κυκλοφορεί πρόσφατα στον πλανήτη, δήλωσε η Wendy Barclay, ειδική στη γρίπη και καθηγήτρια στο Imperial College του Λονδίνου.

Όταν όμως τα πτηνά εκτέθηκαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα του ιού, περίπου τα μισά από τα γονιδιακά τροποποιημένα κοτόπουλα παρουσίασαν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, είπε.

"Μπορούμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση να κάνουμε τα κοτόπουλα ανθεκτικά στον ιό, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί", δήλωσε ο Barclay. "Θα χρειαστούμε περισσότερες επεξεργασίες - πιο ισχυρές επεξεργασίες - για να σταματήσουμε πραγματικά τον πολλαπλασιασμό του ιού".

Τα ευρήματα πρόκειται να δημοσιευθούν στο Nature Communications την Τρίτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι η πραγματοποίηση τριών συγκεκριμένων γενετικών αλλαγών στα κύτταρα των κοτόπουλων θα προστατεύσει καλύτερα τα πτηνά. Ωστόσο, δεν έχουν εκθρέψει ακόμη κοτόπουλα με τρεις επεξεργασίες, δήλωσε η Helen Sang, η οποία μελέτησε προηγουμένως τη γενετική τροποποίηση των κοτόπουλων κατά της γρίπης των πτηνών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η Sang δήλωσε ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η γενετική τροποποίηση δεν θα λειτουργούσε αρκετά καλά.

Σε αντίθεση με τη γενετική τροποποίηση, η οποία εισάγει ξένα γονίδια, η γονιδιακή επεξεργασία μεταβάλλει τα υπάρχοντα γονίδια. Η τεχνολογία θεωρείται λιγότερο αμφιλεγόμενη από τη γενετική τροποποίηση και ρυθμίζεται ελαφρότερα σε ορισμένες χώρες.

"Ο δρόμος προς τα εμπρός εδώ δεν είναι να βασιστούμε σε μεμονωμένες επεξεργασίες αλλά να χρησιμοποιήσουμε έναν συνδυασμό τους", δήλωσε ο Barclay.

Η Γαλλία έγινε αυτό το μήνα η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εμβολίασε τα πουλερικά κατά του ιού.

Ωστόσο, η στρατηγική αυτή οδήγησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν εμπορικούς περιορισμούς στις γαλλικές εισαγωγές πουλερικών, επικαλούμενες τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού στη χώρα, επειδή τα εμβολιασμένα πτηνά μπορεί να μην εμφανίζουν σημάδια μόλυνσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις