Ελαιόλαδο: Ρουκέτα στην παραγωγή από την πιθανή κατάρρευση εταιρείας κολοσσού

Μια ακόμη κακή χρονιά για την παραγωγή ελαιολάδου περιμένει η Ισπανία καθώς η κλιματική αλλαγή -ιδιαίτερα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία- πλήττουν καίρια τον κλάδο. Αυτό αναμένεται ότι θα επηρεάσει τις τιμές σε όλη την Ευρώπη -και την Ελλάδα- καθώς η χώρα παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες σε όλο τον κόσμο.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας εκτιμά ότι φέτος, για τη σεζόν που ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του μήνα που διανύουμε, η παραγωγή θα ανέλθει σε περίπου 765.000 τόνους. Πρόκειται για σχεδόν το μισό από την σεζόν 2021/2022 που η παραγωγή είχε αγγίξει τους 1,5 εκατ. τόνους. Πέρσι (σεζόν 2022/2023) η παραγωγή ήταν η πιο χαμηλή των τελευταίων ετών λόγω ξηρασίας.

Η φετινή σοδειά θα είναι 15% υψηλότερη μεν από την περσινή που είχε ανέλθει σε 664.000 τόνους αλλά και πάλι θα είναι 35% χαμηλότερη από το μέσο όρο τετραετίας, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από την κυβέρνηση της Ισπανίας.

Από την χώρα αυτή προέρχεται το 40% της παγκόσμιας παραγωγής και κατά συνέπεια οι ποσότητες του ελαιολάδου που παράγονται εκεί επηρεάζουν σημαντικά την επάρκεια από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική και την Αμερική.

Η ξηρασία που έκανε από πέρσι πολύ έντονα την εμφάνισή της είτε καταστρέφει τις σοδειές κάνοντας τους καρπούς να πέσουν πρόωρα από τα δέντρα, είτε κάνει τις ελιές (καρπούς) μικρότερες από το συνηθισμένο.

Η μειωμένη παραγωγή έχει αρχίσει να δημιουργεί τεράστια προβλήματα καθώς η Ισπανία εξάγει το 70% από το ελαιόλαδο που παράγει. Οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη πλήττοντας τους καταναλωτές όχι μόνο εκεί αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, μικροί και μεγάλοι ελαιοπαραγωγοί αρχίζουν να έχουν προβλήματα βιωσιμότητας γιατί δεν έχουν αρκετό προϊόν να πουλήσουν την ώρα που οι υποχρεώσεις τους τρέχουν.

Στο σφυρί ο μεγαλύτερος ελαιοπαραγωγός στον κόσμο

Ήδη ο μεγαλύτερος ελαιοπαραγωγός στον κόσμο, η ισπανική Deoleo, προσέλαβε την επενδυτική τράπεζα Lazard για να αναζητήσει στρατηγικές επιλογές συμπεριλαμβανομένης πιθανής πώλησης, ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία στην εποπτική αρχή του χρηματιστηρίου της χώρας.

Η εταιρεία, της οποίας κύριος μέτοχος είναι το επενδυτικό fund CVC, είχε ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο ισολογισμός της είχε βυθιστεί στο κόκκινο -μετά από μικρά μόλις κέρδη ένα χρόνο νωρίτερα, δείχνουν στοιχεία του Reuters.

Για την εταιρεία έχουν τελευταία ακουστεί διάφοροι μνηστήρες, όπως είναι μεταξύ άλλων η εταιρεία τροφίμων IFFCO με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι συνομιλίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις