Κυρ. Βελόπουλος: «Αβέβαιο το μέλλον της τυροκομίας στη Θεσσαλία»


Στο «αβέβαιο μέλλον της τυροκομίας στη Θεσσαλία» αναφέρεται ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος με ερώτησή του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας. 

Όπως σημειώνει «σύμφωνα με ενημέρωση τυροκόμων της Θεσσαλίας, η πρόσφατη καταστροφή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία που ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου, έχει τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία των μικρών οικογενειακών τυροκομείων της περιοχής τους, που παράγουν τυροκομικά προϊόντα και κυρίως φέτας ΠΟΠ.

Τονίζουν οι τυροκόμοι ότι η Θεσσαλία παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό εγχώριας παράγωγης σε φέτα ΠΟΠ και θεωρούν ότι εκτός των ζημιών σε κτιριακά, υποδομές και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, τα τυροκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με τη μεγάλη καταστροφή της ζώνης γάλακτος, ζήτημα με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη λειτουργία και την επιβίωσή τους.

Το πλήγμα που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία είναι μεγάλο, όχι μόνο λόγω του πνιγμού μεγάλου αριθμού αιγοπροβάτων, αλλά και της αμφίβολης επιβίωσης όσων μεν σώθηκαν, αλλά κινδυνεύουν εξαιτίας του υποσιτισμού, της έλλειψης νερού, καθώς και διαφόρων ασθενειών και τραυματικού σοκαρίσματος, με επιπτώσεις στην επάρκεια παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος. 

Μας μετέφεραν τα αιτήματα των τυροκόμων της Θεσσαλίας που μεταξύ άλλων είναι τα εξής: Η απαλλαγή από το τέλος εισφοράς υπέρ ΕΛΓΟ όλων των κτηνοτροφικών και τυροκομικών - γαλακτοκομιών μεταποιητικών μονάδων της Θεσσαλίας για περίοδο τουλάχιστον 3 ετών, η συντονισμένη κρατική αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων της Θεσσαλίας, με την αποφυγή εισαγωγών ζώων από το εξωτερικό, καθώς μια τέτοια κίνηση, ακόμα και σε ιδιωτικό εμπορικό επίπεδο, θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευση για τη ΦΕΤΑ ΠΟΠ, η συντονισμένη από το κράτος χωροθέτηση, αδειοδότηση και επιχορήγησης για την ανέγερση των σταβλικών εγκαταστάσεων ώστε σε μια περίοδο 3 ετών να αποκατασταθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στη Θεσσαλία, η επιχορήγηση της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και γάλακτος, καθώς οι μικρές τυροκομικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν εναλλακτικές μορφές παροχής ενέργειας.

Ερωτώνται οι Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να επιλυθούν τα παραπάνω αιτήματα των τυροκόμων της Θεσσαλίας;» καταλήγει ο κ. Βελόπουλος.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις