Διακινούνται ανώριμα & ατυποποίητα προϊόντα κυρίως πορτοκάλια

Επιστολή του Γεώργιου Πολυχρονάκη προς κ. Βασίλειο Μιχαλόπουλο ,Γενικό Διευθυντή Γενικής Δ/νσης Τροφίμων Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την διακίνηση ανώριμων και ατυποποίητων προϊόντων :

Κε Γενικέ,

Όπως    είναι γνωστό τα εξαγόμενα και αποστελλόμενα σε άλλα Κ-Μ της Ε.Ε νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα διέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία περί υποχρεωτικής τυποποίησης. Επίσης  είναι γνωστό ότι σε πολλά προϊόντα στην χώρα μας δραστηριοποιούνται «έμποροι» (Έλληνες, Bαλκάνιοι ακόμη και Ιταλοί) που τα διακινούν ατυποποίητα κατευθείαν από τον αγρό χωρίς προστιθέμενη αξία σε βάρος  της φήμης  των προϊόντων και του υγιούς εξαγωγικού εμπορίου.

Παρά τις επανειλημμένες κατά καιρούς επισημάνσεις του Συνδέσμου μας για προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών στην εφαρμογή  της ισχύουσας νομοθεσίας , παρατηρείται  διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και στην αρξάμενη εμπορική περίοδο 2023/24 ακόμη και στα ανώριμα – πράσινα εσπεριδοειδή κυρίως πορτοκαλιών σήμερα,  αναμένεται δε να δραστηριοποιηθούν και στα μανταρίνια, κατευθείαν από τον αγρό  από Έλληνες, Ιταλούς, Βούλγαρους  κ.α «εμπόρους» (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό  35% και ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα 6,5:1, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση». Συγκομίζονται πράσινα με σκοπό τον αποπρασινισμό ή βαφή τους, υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα με μετρητά και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και ίσως φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης εντός μεγάλων περιεκτών συσκευασίας τους.

Είναι γνωστό ότι βάσει του Καν.543/2011 σε ότι αναφορά τις προδιαγραφές ποιότητας των εσπεριδοειδών προβλέπεται για:

«Β. Απαιτήσεις  ωρίμασης

Τα εσπεριδοειδή πρέπει να έχουν φθάσει σε κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης και βαθμό ωρίμασης, λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων όσον αφορά την ποικιλία, την περίοδο συλλογής. και τη ζώνη παραγωγής.

Το στάδιο ωρίμασης των εσπεριδοειδών ορίζεται από τις ακόλουθες παραμέτρους που αναφέρονται για κάθε κατωτέρω είδος.:

— ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό,

— ελάχιστη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυτά στερεά, δηλ. ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρο,

— ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα ( 1 ),

— χρωματισμό..

Ο χρωματισμός. πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε κατά το πέρας της κανονικής. ανάπτυξης του. τα εσπεριδοειδή να αποκτήσουν, στον τόπο προορισμού, τον κανονικό χρωματισμό της ποικιλίας.

 

 

 

Τα εσπεριδοειδή που πληρούν αυτές τις απαιτήσεις ωρίμασης μπορούν να υποβάλλονται σε «αποπρασινισμό». Η επεξεργασία αυτή. επιτρέπεται μόνον εφόσον δεν αλλοιώνονται τα άλλα φυσικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

                 Απευθύνουμε έκκληση για την διενέργεια ελέγχων τόσο στην περιφέρεια Πελοποννήσου που οι τοπικές αρχές, παρά το γεγονός ότι το γνωρίζουν, περιέργως δεν επιλαμβάνονται στις λοιπές παραγωγικές περιφέρειες της χώρας τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά όσο  και στα σημεία εξόδου  των λιμένων Πατρών και  Ηγουμενίτσας και των οδικών προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες προωθήσεων.

Στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις

 

Διατελούμε Με  τιμή

Με Εντολή και Εξουσιοδότηση Δ.Σ

 

Γεώργιος Πολυχρονάκης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις