Γλυφοσάτη: Η Ευρώπη απέτυχε να παρατείνει τη χρήση της

Δε επετεύχθη η απαραίτητη συμφωνία για την ανανέωση δέκα ετών στη χρήση της γλυφοσάτης, στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής από τα Κράτη – Μέλη.

Πολλές χώρες είχαν ταχθεί κατά της ανανέωσης της χρήσης γλυφοσάτης, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, με τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, Μαρκ Φενό να σημειώνει «είπαμε εξαρχής ότι η πρόταση της Επιτροπής όπως έχει διατυπωθεί, 10 χρόνια χωρίς προϋποθέσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πορεία». 

Η Γαλλία προτείνει «να περιορισθεί η χρήση εκεί όπου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές ώστε να υπάρχει λιγότερη γλυφοσάτη», ένα αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο. Πάντως θα μπορεί να εγκριθεί (η χρήση της γλυφοσάτης) εκεί όπου δεν υπάρχουν τεχνικά ή οικονομικά βιώσιμες λύσεις, όπως για παράδειγμα οι ορεινές ζώνες, υπενθύμισε.

Τι συμβαίνει από εδώ και πέρα

Η πρόταση θα υποβληθεί στην Επιτροπή Προσφυγών. Η εν λόγω επιτροπή αναμένεται να συζητήσει και να ψηφίσει την πρόταση της Επιτροπής το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Η Απόφαση για να ανανεωθεί η χρήση της γλυφοσάτης πρέπει να ληφθεί έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2023, καθώς η τρέχουσα έγκριση λήγει στις 15 Δεκεμβρίου.

Η COPA-COGECA, εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση που έχει όπως λέει, ευνοϊκή αξιολόγηση, από δυο οργανισμούς της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. 

Όπως υπογραμμίζει η COPA-COGECA όποια και αν είναι η τελική απόφαση που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία για την επανέγκριση της γλυφοσάτης, υπάρχει μια πραγματικότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα Κράτη-Μέλη: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ισοδύναμη εναλλακτική λύση και χωρίς τη γλυφοσάτη, πολλές γεωργικές πρακτικές, ιδίως σε ότι αφορά τη διατήρηση του εδάφους, θα γινόντουσαν πολύπλοκες, αφήνοντας τους Ευρωπαίους παραγωγούς χωρίς λύσεις. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις