Ιχθυοκαλλιέργειες: Αντίστροφη μέτρηση για την Avramar

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την τύχη της Avramar, καθώς η ολοκλήρωση της απογραφής της βιομάζας ιχθύων, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται να δώσει και το σήμα για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της εταιρείας.

Κι αυτό διότι ακριβώς η βιομάζα αποτελεί κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση, ενώ ταυτόχρονα είναι καθοριστικό μέγεθος για την αποτίμηση της εταιρείας. 

Καθοριστικό στοιχείο επίσης για τις εξελίξεις είναι εάν οι τράπεζες θα ικανοποιήσουν αίτημα της Avramar για νέα, ενδιάμεση χρηματοδότηση, καθώς κάτι τέτοιο θα σημάνει τη σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, όρος που θέτουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Ηδη πάντως από τα τέλη Αυγούστου η Deloitte, που έχει οριστεί ως σύμβουλος πώλησης από τις πιστώτριες τράπεζες, διερευνά πιθανό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Avramar, εντός και εκτός Ελλάδας, έχοντας απευθυνθεί και σε εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον παλιότερα για την απόκτηση της «Σελόντα» και της «Νηρεύς». 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση της Avramar, επί τάπητος έχουν τεθεί όλα τα πιθανά σενάρια, από την πώληση της εταιρείας εν συνόλω σε έναν επενδυτή έως τον «τεμαχισμό» της και την πώληση των διαφόρων περιουσιακών στοιχείων σε διαφορετικούς επενδυτές. 

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναζητούν ακόμη και κάποιον που απλώς θα αγοράσει τα δάνεια, χωρίς απαραιτήτως να αξιολογείται η περαιτέρω πορεία και ανάπτυξης της Avramar, που παρά τα σημαντικά προβλήματα εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα την κορυφαία εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Η εξαγορά του συνόλου της Avramar από εταιρεία που δραστηριοποιείται στη μεσογειακή καλλιέργεια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται σχεδόν αδύνατη, καθώς, ακόμη και αν υπάρχουν τα κεφάλαια, η εν λόγω συγκέντρωση θα προσέκρουε στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. 

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι όταν η «Ανδρομέδα» εξαγόρασε τη «Σελόντα» και τη «Νηρεύς», η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε ως όρο την υποχρεωτική πώληση περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών. 

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο «παίκτες» με δραστηριότητα στη μεσογειακή καλλιέργεια που βρίσκονται στην Ε.Ε. και με τους οποίους είχε διερευνητικές συζητήσεις η Deloitte έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την απόκτηση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της Avramar.

Η πώληση σε fund παρουσιάζει ενδεχομένως δύο πρακτικά προβλήματα: Πρώτον, ένα fund θέλει σε σχετικά σύντομο χρόνο να έχει υψηλή απόδοση η επένδυσή του έτσι ώστε μετά 5-7 χρόνια να αποεπενδύσει με κέρδος. Δεύτερον, οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν κλάδο με πολλές ιδιαιτερότητες και απαιτούν έμπειρη στο αντικείμενο διοίκηση. 

Τραγική ειρωνεία: οι σημερινοί ιδιοκτήτες της Avramar είναι δύο επενδυτικές εταιρείες, η αμερικανική Amerra Capital Management και η Mubadala Investment Company από το Αμπου Ντάμπι, οι χειρισμοί και οι επιλογές των οποίων όσον αφορά τη διοίκηση της Avramar μόνο επιτυχείς δεν μπορούν να θεωρηθούν. 

«Αυτοί που θα μπορούσαν να αναλάβουν με επιτυχία τη διοίκηση μιας τέτοιας εταιρείας είναι νορβηγικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια σολομού. Ομως σε καμία περίπτωση οι Νορβηγοί δεν θα ήθελαν να μπλέξουν στην υπόθεση της Avramar», σημειώνει με νόημα, μιλώντας στην «Κ», βαθύς γνώστης του κλάδου.

Η Avramar είναι η εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση των εταιρειών «Ανδρομέδα», «Σελόντα» και «Νηρεύς» μετά την εξαγορά των δύο τελευταίων από την πρώτη με τη συμμετοχή της Amerra (είχε εξαγοράσει το 2016 την «Ανδρομέδα») και της Mubadala. Ο δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ, με σχεδόν 350 εκατ. να είναι πλέον «κόκκινα».

Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη σύμβαση εταιρικής εγγύησης με την οποία η εμπορική εταιρεία του ομίλου Avramar, η Avramar Commercial, καθίσταται εγγυήτρια για τα ομολογιακά δάνεια που «κληρονόμησε» η Avramar από τη «Σελόντα» και τη «Νηρεύς», οι οφειλές από τα οποία ανέρχονται σε 259,34 εκατ. ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις