Ανοίγουν τα ελαιοτριβεία της Λέσβου


Ξεκίνησαν δειλά-δειλά από την προηγούμενη εβδομάδα να λειτουργούν τα ελαιοτριβεία της Λέσβου, τα οποία και φέτος όπως και πέρυσι άνοιξαν την ελαιοκομική σεζόν πολύ νωρίς σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Από τη μία πλευρά η ανομβρία και η μικρή παραγωγή και από την άλλη η υψηλές τιμές του ελαιολάδου σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, δημιουργούν πίεση στους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι προσπαθούν να ξεκινήσουν την συγκομιδή της ελιάς όσο το δυνατόν πιο νωρίς.

Αναφερόμενος στην έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου Γιώργος Κατζανός σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι ακολούθησαν την περσινή τακτική και άνοιξαν νωρίτερα της επιχειρήσεις τους.

«Φυσικά η κίνηση είναι πολύ μικρή, σημειώνει, αφού ελάχιστοι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή. Οι περισσότεροι ασχολούνται αυτή την περίοδο με το να στρώνουν δίχτυα να καθαρίζουν τα κτήματα κ.α. Ελάχιστοι είναι αυτοί που προχώρησαν σε άλεση καρπού κι έτσι ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούμε να βγάλουμε για την φετινή ποιότητα του ελαιολάδου. Νομίζω ότι την επόμενη εβδομάδα και έως το τέλος του μήνα θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη νέα περίοδο. 

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι η ανομβρία έχει επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του καρπού της ελιάς και αν δεν βρέξει θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα σε μια ήδη μειωμένη παραγωγή. Από την άλλη πλευρά η τιμή του ελαιολάδου είναι ικανοποιητική περιμένουμε ωστόσο να δούμε που θα κινηθεί φέτος η αγορά της Λέσβου στα νέας εσοδείας ελαιόλαδα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις