Η Bayer υποστηρίζει πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας, όπως η απευθείας σπορά ρυζιού
Mike Graham Head of Plant Breeding, Crop Science at Bayer

Η συνεργατική δράση και η προώθηση του ρυζιού άμεσης σποράς μπορεί να αποτελέσει σημαντική λύση για την επισιτιστική ασφάλεια και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει ο κόσμος, σύμφωνα με τον Michael Graham, επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας και Ανάπτυξης Αναπαραγωγής Crop Science της Bayer, στην εναρκτήρια ομιλία του κατά την πρώτη ημέρα του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Ρυζιού.

"Βρισκόμαστε σε μια κομβική χρονική στιγμή", δήλωσε ο Δρ Γκράχαμ. "Η κατανάλωση ρυζιού αυξάνεται σε όλη την Ασία και την Αφρική, ενώ η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη πόρων ασκούν πίεση στην ικανότητά μας να παράγουμε αρκετό ρύζι. Χρειάζεται μια επανάσταση στην παραγωγή ρυζιού, βασισμένη στην αναγεννητική γεωργία".

Ο Δρ Γκράχαμ συνέκρινε αυτή τη μεγάλη αλλαγή με την «Πράσινη Επανάσταση» της δεκαετίας του 1960. Εξήρε τα επιτεύγματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Ορύζης (IRRI) σε όλη τη διάρκεια της 60χρονης και πλέον ιστορίας του, αποδίδοντας τα εύσημα στο ινστιτούτο όχι μόνο για τις επιστημονικές του ανακαλύψεις, όπως η περίφημη ποικιλία ρυζιού IR8, αλλά και για το σχεδιασμό ενός ισχυρού συστήματος έρευνας που άνοιξε το δρόμο για τους μελλοντικούς γεωργικούς επιστήμονες και ερευνητές.

Η σύγχρονη απευθείας σπορά ρυζιού είναι μια μεθοδολογία εγκατάστασης της καλλιέργειας που ενισχύεται από διάφορες τεχνολογίες, όπως η αναπαραγωγή, η διαχείριση του νερού, η μηχανοποίηση, η ψηφιακή τεχνολογία και άλλα συστήματα. Η απευθείας σπορά μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά πόρους όπως το νερό και το εργατικό δυναμικό και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG).

Ο Dr. Graham μοιράστηκε ότι, σε μια έρευνα της Bayer σε μικροκαλλιεργητές, το 97% δήλωσε ότι βίωσαν αύξηση των ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ 4 στους 10 απειλήθηκαν από αποτυχίες των καλλιεργειών. Είπαν επίσης ότι μια βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν ήταν το αυξανόμενο κόστος εργασίας, ενώ οι ψηφιακές τεχνολογίες και η προστασία των καλλιεργειών θεωρήθηκαν ως επιθυμητές παρεμβάσεις.

"Το έργο της Bayer για το ρύζι άμεσης σποράς μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του μέλλοντος του ρυζιού με την οικοδόμηση ενός συστήματος με επίκεντρο τους αγρότες", δήλωσε ο Δρ Γκράχαμ. 

"Αξιοποιώντας τις έννοιες της καινοτομίας, της ψηφιακής τεχνολογίας, των συμπράξεων και της βιωσιμότητας, τα προσαρμοσμένα στους αγρότες συστήματα θα υποστηριχθούν από το κορυφαίο χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών μας που περιλαμβάνει σπόρους και χαρακτηριστικά, ψηφιακή γεωργία και φυτοπροστασία".

Αναδεικνύοντας τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας, το ρύζι άμεσης σποράς μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα μέσω υβριδίων υψηλότερης απόδοσης, ενώ η διαχείριση του νερού μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 45%. 

Μειώνει επίσης τις απαιτήσεις σε εργατικό δυναμικό, επειδή δεν περιλαμβάνει μεταφύτευση με το χέρι, ενώ η βελτίωση της υγείας του εδάφους μέσω της αμειψισποράς συμβάλλει επίσης στην αναβάθμιση των μέσων διαβίωσης των γεωργών.

Η Bayer έχει επενδύσει σημαντικά στην αναγεννητική γεωργία, ιδίως στο ρύζι άμεσης σποράς, ως προσέγγιση για τη μετατροπή του τομέα του ρυζιού σε ένα βιώσιμο σύστημα που μπορεί να θρέψει τον κόσμο, διατηρώντας παράλληλα τους πεπερασμένους πόρους του πλανήτη. 

Η Bayer έχει ήδη εφαρμόσει τις πρωτοβουλίες της για την άμεση σπορά στην πράξη. Το DirectAcres, το πρόγραμμα άμεσης σποράς ρυζιού της, κερδίζει έδαφος στην Ινδία, με σχέδια για αύξηση της χρήσης σε πάνω από 1 εκατομμύριο εκτάρια μέχρι το 2030. Η πρωτοβουλία σχεδιάζεται επίσης να ξεκινήσει στις Φιλιππίνες το 2024.

Παρόλο που οι πρώτες επιτυχίες του ρυζιού άμεσης σποράς δείχνουν ελπιδοφόρες δυνατότητες, τα παγκόσμια προβλήματα της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας χρειάζονται επειγόντως την προσοχή των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών, από τους επιστήμονες έως τους αγρότες.

"Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τις προκλήσεις", κατέληξε ο Δρ Γκράχαμ. "Θα χρειαστεί σύμπραξη και συνεργασία για την ανάπτυξη λύσεων".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις