Ελληνική γεωργία σε αδιέξοδο: Το κόστος άρδευσης βάζει φωτιά στους αγρότες

Αλυσιδωτές αντιδράσεις θα προκαλέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα η κατάργηση των εκπτώσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και της επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια. 

Σημαντική θα είναι η επιβάρυνση προς τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι θα δουν ξαφνικά, τη νέα καλλιεργητική περίοδο το κόστος παραγωγής να αυξάνεται περαιτέρω. 

Μιλώντας στο Agrocapital ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού φυτικής παραγωγής, Θήβας Ηλίας Χατζηδούρος υπογράμμισε ότι «όποια επιβάρυνση μπαίνει πάνω στο υποτιθέμενο “αγροτικό ρεύμα”, είτε αυτή είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής είτε το “ψαλίδι” των εκπτώσεων, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του τελικού καταναλωτή».

Στον κάμπο της Θήβας το 2010 οι ενεργές παροχές ρεύματος ήταν 7.800 ενώ τώρα ανέρχονται περίπου σε 2.900. «Φανταστείτε να μπει και η ρήτρα αναπροσαρμογής πόσο θα μειωθεί αυτός ο αριθμός» πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αγρότες δεν αντέχουν σε καμία των περιπτώσεων αυτά τα οποία του “φορτώνουν”. Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στο ρεύμα αλλά και γενικά η τεράστια αύξηση που έχει επωμιστεί για να καλλιεργήσει» και συμπλήρωσε «Το κόστος αναγκαστικά θα περάσει στο τελικό καταναλωτή, ενώ προβλέπεται να υπάρξει και μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων». 

Από την πλευρά του ΤΟΕΒ Φερών Πέπλου Αλεξανδρούπολη που επικοινώνησαν με το Agrocapital ανέφεραν ότι η επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής και το «κόψιμο» των εκπτώσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα κάνει τη κατάσταση πιο δύσκολη. 

«Έχουμε ήδη υψηλό κόστος λόγω του ρεύματος και αυτό θα αυξηθεί και άλλο για τους αγρότες» τόνιζαν και υπογράμμισαν «θα είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε τις αυξήσεις στην αρδευτική χρέωση των αγροτών. Αυτό θα έχει πρώτα αντίκτυπο στους αγρότες και μετά στα προϊόντα και στον τελικό καταναλωτή».  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις