Ανακάμπτει η παραγωγή ελαιολάδου στην Πορτογαλία

Καθώς ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς στην Πορτογαλία, οι αγρότες και οι αξιωματούχοι αναμένουν μια μικρή ανάκαμψη της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι επανάληψη της υψηλής απόδοσης-ρεκόρ του καλλιεργητικού έτους 2021/22.

Ξεχωριστές εκτιμήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ομοσπονδία Βιομηχανίας Ελαιολάδου της Ε.Ε. (Fedolive) προβλέπουν ότι η συγκομιδή θα μπορούσε να φτάσει τους 150.000 τόνους το 2023/24, περίπου 20% υψηλότερα από πέρυσι και σχεδόν 12% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Αξιωματούχοι του προγράμματος βιωσιμότητας ελαιολάδου Alentejo, μιας ομάδας 20 παραγωγών από τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Πορτογαλίας, εκτιμούν ότι η εθνική παραγωγή θα είναι πιο κοντά στους 140.000 έως 145.000 τόνους.

Οι αγρότες απέδωσαν την ανάκαμψη της παραγωγής στο γεγονός ότι πολλοί ελαιώνες της χώρας εισήλθαν σε μια "χρονιά" στο φυσικό εναλλασσόμενο κύκλο καρποφορίας του ελαιόδεντρου.

Επιπλέον, η βόρεια Πορτογαλία γνώρισε έναν βροχερό χειμώνα, ανακουφίζοντας ορισμένα από τα χειρότερα συμπτώματα της περσινής ιστορικής ξηρασίας. Ακολούθησε ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, περιορίζοντας την εμφάνιση παρασίτων, συμπεριλαμβανομένου του δάκου της ελιάς.

Η παραγωγική ικανότητα εξαρτήθηκε από τους διαδοχικούς παγετούς στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης και στη συνέχεια από την υψηλή ζέστη κατά την περίοδο της ανθοφορίας, η οποία οδήγησε σε προβλήματα με την ανθοφορία και κατά συνέπεια με την παραγωγή ελιάς. Αυτό συνδυάζεται με τις επιπτώσεις της ξηρασίας στους ξηρούς ελαιώνες και τις χαλαζοπτώσεις στο τέλος του καλοκαιριού στη βόρεια περιοχή της Πορτογαλίας. 

Ο συνδυασμός της αναγκαίας βροχής και των ακραίων καιρικών φαινομένων είχε ως αποτέλεσμα μια μικτή συγκομιδή για τους παραγωγούς στη βόρεια περιοχή Trás-os-Montes, στην οποία κυριαρχούν οι παραδοσιακοί ελαιώνες.

"Αυτή η συγκομιδή θα είναι μικτή από άποψη αποδόσεων, τόσο στον ελαιώνα μας όσο και στην υπόλοιπη χώρα", δήλωσε στους Olive Oil Times ο Julio Alves, ιδρυτής της Quinta dos Olmais με έδρα το Trás-os-Montes. "Έχουμε αγροτεμάχια με πολύ λογική ποσότητα ελιών και άλλους τομείς όπου τα δέντρα δεν έχουν σχεδόν καθόλου ελιές".

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις